Pardubický kraj: Darujte krev z lásky, zveme na Valentýnské odběry

11.02.2019 7:33

Krev od dárců zachraňuje životy pacientům po úrazech, při operacích nebo komplikovaném porodu. Dárci krve jsou nezbytnou součástí zdravotnického systému a každá nemocnice si průběžně buduje jejich širokou základnu. Náborová valentýnská akce si proto klade za cíl získat nové a pravidelné dárce krve.

Pardubický kraj: Darujte krev z lásky, zveme na Valentýnské odběry
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Valentýnské odběry se letos budou konat na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice ve čtvrtek 14. února od 7 do 11 hodin. Na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice pak v pátek 15. února od 7 do 10 hodin.

Dárcovskou základnu je nutné neustále rozšiřovat kvůli věkovému omezení pro dárcovství krve. „Dárce může darovat krev do 65. roku života, každý rok nám proto postupně dárci ubývají. Nové dárce potřebujeme a uvítáme,“ uvedla Helena Geierová, primářka transfuzního oddělení Pardubické nemocnice. Dalším faktorem, proč transfuzní stanice potřebují udržovat široký registr dárců krve, je existence několika typů krve. „Z hlediska darované krve sledujeme čtyři základní krevní skupiny A, B, AB a 0, které se ještě dělí na osm podtypů podle tak zvaného Rh faktoru. Některé z nich jsou v populaci vzácnější než jiné a dárce, který přichází krev darovat poprvé, obvykle netuší, kterou krevní skupinu má. Proto jsme rádi za každého nového dárce krve,“ doplnila Dagmar Nechvílová, zastupující primářka hematologicko-transfuzního oddělení Orlickoústecké nemocnice.

Zájemci o dárcovství krve, kteří přijdou v rámci akce Valentýnských odběrů darovat krev vůbec poprvé, se nemusí dopředu objednávat nebo registrovat.

Historicky s podporou senátorů a Pardubického kraje

V nemocnici v Ústí nad Orlicí se tato akce koná už třináctým rokem, v Pardubicích je historie Valentýnských odběrů o něco kratší, ale odezvu u veřejnosti má stejnou. Pro prvodárce jsou tedy i tentokrát připraveny drobné dárky, které pro ně zajistili patroni a partneři projektu. Jedním z těch, kteří jsou s akcí spojeni od začátku, je orlickoústecký senátor Petr Šilar. „Také letos, stejně jako v mnoha přechozích letech, jsem rád přijal záštitu nad touto akcí. Setkání s dárci pro mne znamená mnoho. Jsou to totiž lidé, kteří o svých ideálech jenom planě nehovoří, ale když je třeba pomoci, jdou a neprodleně konají. Patří jim proto velké poděkování.“ Pardubická nemocnice pak už řadu let spolupracuje s místopředsedkyní Senátu PČR a ředitelkou školy Svítání Miluší Horskou. „Doufám, že pustíme žilou mnoha zamilovaným mladým, kteří tímto způsobem zjistí, že nezištná pomoc druhým je vážně fajn,“ pozvala na Valentýnské odběry všechny zájemce Miluše Horská, která se sama akce pravidelně účastní právě jako dárce krve.

Kromě Senátu se na akci významně podílí také Pardubický kraj. „Je to krásný nápad spojit svátek zamilovaných s dárcovstvím krve a pro páry, které přijdou, to je potvrzení určité nadstavby jejich vztahu. Ani já si to s manželkou nedáme už počtvrté ujít,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je jedním z patronů akce spolu s Ladislavem Valtrem, radním pro zdravotnictví. „Darování krve považuji za samozřejmost a je mi velkou ctí, že mohu tak snadno pomoci druhým lidem. Valentýnské odběry jsou krásným připomenutím, že láska k druhému člověku může být projevena i skutkem, který přesahuje hranice každodennosti,“ dodal radní Valtr.

A na co se mohou prvodárci těšit?

Kromě nových dojmů a dobrého pocitu si odnesou již zmíněné drobné dárky od partnerů akce. V Pardubické nemocnici to budou dárkové předměty od dětí ze Základní školy a Praktické školy Svítání, dvě vstupenky na ligové utkání basketbalistů BK JIP Pardubice a na jednoho vylosovaného prvodárce čeká voucher na romantickou večeři pro dva v Restaurantu U Dvou Kohoutků. V Orlickoústecké nemocnici bude přichystáno občerstvení ve formě sendvičů od společnosti KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí. Dále budou k dispozici jogurty od společnosti Choceňská mlékárna a drobné dárky od klientů Domova pod hradem Žampach.

Kdo může být dárcem krve?

Dárcem krve se může stát každý člověk ve věku 18 až 65 let, jehož tělesná hmotnost je minimálně 50 kilogramů a netrpí závažnějším onemocněním. Na rozdíl od klasických krevních odběrů se dárcům doporučuje, aby ráno před odběrem posnídali lehké netučné jídlo a pili dostatek tekutin. Při příchodu do odběrového centra dárce vyplní dotazník o svém zdravotním stavu a prodělaných onemocněních, následně je mu v rámci vyšetření odebrán vzorek krve, jehož vyhodnocení je provedeno během několika minut. Poté absolvuje vyšetření a pohovor s lékařem. Je-li dárce shledán vhodným, podstoupí ihned po vyšetření samotný odběr krve. Odebírá se průměrně 450 ml krve a odběr zabere zhruba 5 až 10 minut. Během jednoho roku mohou být provedeny čtyři odběry krve u mužů a tři odběry u žen.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…