Pardubický kraj: Dům hudby pro 21. století

15.06.2017 19:50

Že si budova pardubického Domu hudby může zachovat svou původní kvalitní architekturu a zároveň dobře sloužit moderním potřebám hudebního stánku pro 21. století, se shodli architekt Jan Třeštík, autor původního díla, a Ondřej Teplý, zástupce nové architektonické generace.

Pardubický kraj: Dům hudby pro 21. století
Foto: architekt-trestik.cz
Popisek: Dům hudby Pardubice

Oba oslovil ke spolupráci 1. náměstek hejtmana Roman Línek s tím, aby společně navrhli projektový a investiční záměr na modernizaci společenské části Domu hudby, který je od roku 2001 v majetku Pardubického kraje. Tento týden záměr schválili krajští radní.

Již v minulém roce byla připravena projektová dokumentace na „Realizaci úspor energie - Konzervatoř Pardubice“, na kterou se kraji podařilo získat osmimilionovou dotaci z evropského programu pro životní prostředí. „V tomto projektu jsou kromě drobných dispozičních úprav navržena energeticky úsporná opatření na vnější obálce budovy, tedy především výměna oken a zateplení střechy. Pohledově se zvnějšku téměř nic nezmění,“ uvedl Roman Línek. S tímto projektem se počítá na přelomu let 2018 a 2019 a celkové náklady budou činit 40 milionů korun.

Úpravy společenských částí budovy budou tento projekt doplňovat. „Měly by významným způsobem zvýšit technickou a architektonickou úroveň interiéru této části budovy. Koncertní sál by měl být vybaven audiovizuální technikou, která umožní pořádat i moderní multimediální produkci, což dosud nebylo možné. Celkové vnímání budovy by mohla zlepšit také rekonstrukce a doplnění venkovních ploch, zdůraznění osy z třídy Míru kolem Domu hudby na Podzámecký park a v neposlední řadě i usnadnění parkování aut i jízdních kol,“ dodal Línek.

Architekti dostali zadání zvětšit zázemí nejen pro návštěvníky koncertů, ale i uživatele budovy, od foyeru sálů přes kavárnu až ke vstupu do prostor Konzervatoře, a vytvořit tak přirozenou interiérovou kolonádu v půdorysu písmene U.

„Navrhli jsme provozní oddělení prostor kavárny, která v současné době nevhodným způsobem přerušuje logickou komunikační trasu. Vycházíme také vstříc požadavkům na minimalizaci hluku z kavárny, který ruší průběh koncertů nebo případné nahrávaní. Kromě toho se kavárna vrátí ke svému jednoduchému vzhledu bez nánosu řady úprav z minulých let,“ řekl Jan Třeštík.

Interiér vstupní haly nejen směrem k sálům, ale i směrem ke konzervatoři, bude doplněn novým vybavením, mobiliářem a doplňky. „Chtěli bychom podpořit kvalitu stávajících prostor v přízemí, jejichž devizou jsou krásné průhledy ven směrem k zámku. Kvalitní a hodnotné prvky interiéru, jako je dlažba a charakteristické obklady včetně podhledů, doplníme o jednoduchý sedací nábytek včetně stolečků.  Cílem je  sjednocení celého prostředí po vizuální stránce a zároveň zlepšení technických parametrů,“ sdělil Ondřej Teplý.

Důležité budou také úpravy koncertních sálů, a to jak velkého, tak malého i komorního, které využívá především Konzervatoř. Všechny získají nové pódium, osvětlení i ozvučení, ve velkém sále bude opravena klimatizace, zvuková kabina a zakoupena potřebná audiovizuální technika.

„Původně jsme uvažovali jen o  úpravách předsálí Domu hudby v částce do několika milionů korun, ale ukázalo se, že bude správné tento krajský reprezentační prostor pojmout komplexně. Na stavební a interiérové úpravy počítáme s částkou přibližně 20 milionů korun a rozsah zakázky na audiovizuální a technické vybavení se zatím propočítává,“ uvedl Roman Línek. Ten také bude nyní jednat s městem Pardubice o možných úpravách prostoru před Domem hudby včetně uspořádání parkoviště, chodníků i veřejného osvětlení. Tyto prostory jsou totiž v majetku města.

Komerční TZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…