Pardubický kraj: Explosia není bezpečnostním rizikem, ubezpečil přímo na místě hejtman Netolický

01.06.2016 22:20

Pardubickou společnost na výrobu trhavin a střelivin Explosia navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Zajímal se nejen o stávající výrobu a zabezpečení firmy, ale také o její plány do budoucnosti.

Pardubický kraj: Explosia není bezpečnostním rizikem, ubezpečil přímo na místě hejtman Netolický
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Hejtman navštívil i modernizovanou linku na výrobu sférických prachů
Návštěva hejtmana se uskutečnila necelý půlrok po té, co se v médiích objevila informace o nedostatcích v zabezpečení areálu pardubické společnosti. Hejtman dnes po osobní prohlídce kritizovaných míst ujistil, že obyvatelé Pardubic se mohou cítit bezpečně.

„Musím konstatovat, že tak, jak jsem mohl tentokrát vidět, je těch opatření mnoho. Jsou standardní, dlouhodobá a tak jak to v tuto chvíli vypadá, žádné nebezpečí obyvatelům Pardubic pochopitelně nehrozí.“ Hejtman Netolický navštívil například modernizovanou linku na výrobu sférický prachů používaných do nábojů pro pistole ráže 9 mm, ale tako do samopalů nebo kulometů. Návštěvu přivítal generální ředitel společnosti Explosia Josef Tichý: „Jsem rád, že si pan hejtman v nabitém programu našel čas a přijal naše pozvání. Můžeme mu tak osobně ukázat, kam směřují investice a jakým směrem se chce naše společnost do budoucna ubírat.“

Je důležité využít potenciálu společnosti pro český průmysl
Hejtman navštívil také oddělení likvidace odpadů, kde měl možnost dálkově zažehnout několik kilogramů střelného prachu. „Samotná výroba je velmi zajímavá. A pochopitelně i ukázky, které laikovi přijdou mimořádné, takže z tohoto pohledu odjíždím určitě se zážitkem“, prozradil hejtman. Zároveň upozornil na postavení společnosti Explosia coby strategického podniku státu.

„Očekávám, že ministerstvo průmyslu a obchodu, ale i ministerstvo obrany a Armáda ČR, coby potencionální zákazníci, tak že se postaví i k zakázce vyzbrojování české armády, protože bych byl velmi rád, aby vyzbrojování bylo svěřeno české společnosti a neodcházelo do zahraničí. Já si totiž myslím, že stát by neměl podléhat nejrůznějším populistickým tendencím a skutečně pokud máme na našem území odborníky a kvalifikované lidi, tak bychom je měli využít,“ řekl hejtman při odjezdu ze společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…