Pardubický kraj: Knihovny se budou více orientovat na virtuální služby

17.12.2018 7:34

Rada Pardubického kraje projednala závěrečnou zprávu o výsledku plnění Koncepce rozvoje knihoven. Těch je v našem kraji celkem 421 a ročně mají přes milion návštěv čtenářů. Lidé si v nich průměrně půjčují 36 knih za rok, ale chodí tam i za informacemi, kulturou a za vzděláním. Cílem koncepce bylo definování podmínek pro služby knihoven v reálném i digitálním prostoru.

Pardubický kraj: Knihovny se budou více orientovat na virtuální služby
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Zásadním úkolem byla podpora stávajících a vznik nových služeb pro veřejnost tak, aby kdokoliv, bez ohledu na to, kde žije, měl z knihovny ve svém městě či obci přístup ke zdrojům informací a službám. Díky práci knihovníků ve 421 knihovnách na území kraje se většinu úkolů podařilo splnit,“ říká Roman Línek, 1. náměstek hejtmana pro majetek investice a kulturu a dodává: „Od roku 2015 se navýšil příspěvek Pardubického kraje na výkon regionálních funkcí knihoven o dva miliony korun. Chceme tak podpořit zkvalitnění služeb a podmínek pro knihovny.“

Mezi další služby knihoven, které se podařilo v rámci plnění úkolů koncepce zavést, patří kupříkladu instalace biblioboxů, možnosti plateb terminálem, vzdálené přístupy pro čtenáře ke knižním databázím a další. Bylo zdigitalizováno více jak 63 tisíc stran regionálních dokumentů. Zvýšila se rovněž možnost přístupu k internetu pro návštěvníky.

Roku 2015 Pardubický kraj jako první v České republice zahájil ve spolupráci s obcemi projekt sdružování finančních prostředků na nákup knih. Za čtyři roky sdružilo 300 obcí celkem tři miliony korun, za něž se nakoupilo přes šestnáct tisíc knih. Aktuálně je v Pardubickém kraji celkem 68 tisíc čtenářů knihoven a počet vypůjčených knih se vyšplhal téměř ke dvěma a půl milionům knih za rok.

„Doposud se však nedaří hlavně u malých knihoven splnit standard počtu studijních míst, což je ovlivněno umístěním knihoven a jejich mnohdy zastaralým vybavením. Problémem je nízký počet metodiků, kteří se o odborné vedení knihoven a dodržování standardů služeb v kraji starají a také věkové složení knihovníků a nedostatečná generační obměna,“ komentuje z jiného hlediska situaci knihoven Radomíra Kodetová, ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích.

V současné době byly zahájeny práce na tvorbě nové koncepce, jejímž cílem bude pokračovat v rozvoji služeb pro širokou veřejnost. „Knihovny se budou muset více orientovat na virtuální služby. Vedle toho budou uchovávat tradiční knihovní dokumenty a zlepšovat své vybavení. Měly by nabízet služby, informační zdroje a otevřený prostor pro vzdělávání, kulturu a osobní rozvoj,“ uvádí Roman Línek. Tento cíl je dán postupnou přeměnou knihoven, které se již dnes stávají vzdělávacími, kulturními a komunitními centry svých obcí. Ročně pořádají knihovny v Pardubickém kraji více jak 2500 kulturních akcí, které navštíví až 180 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…