Pardubický kraj: Kraj vybral oceněné za zásluhy i za záchranu

19.12.2014 13:01

Pardubice (18. 12. 2014) – Zastupitelé Pardubického kraje projednali na svém posledním letošním jednání také nominace na ocenění kraje za rok 2014. Poradní sbor složený ze zástupců všech politických klubů v zastupitelstvu vybral tři nominace z 31 na cenu Za zásluhy o Pardubický kraj a tři ze sedmi návrhů na Cenu Michala Rabase za záchranu. Držiteli ocenění se stanou Luděk Štěpán, zakladatel souboru lidových staveb na Veselém kopci, Petr a Magda Kučerovi, kteří vracejí krásu zámku Nové Hrady, a spolky Králická pevnostní oblast a Společnost přátel čs. opevnění, které oživuje pevnostní objekty na Králicku. Za poskytnutí laické první pomoci obdrží ceny Lukáš Kamaryt a Ladislav Pulpit a za dlouholetou propagaci dárcovství kostní dřeně na Orlickoústecku Radek Biedla.

Pardubický kraj: Kraj vybral oceněné za zásluhy i za záchranu
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Ocenění Pradubického kraje

Pardubický kraj vyhlásil nominace na svá ocenění letos podruhé. „Obdrželi velké množství návrhů. Do nominace se zapojili zejména starostové, ředitelé škol, ale i běžní občané. Je vidět, že se tato ocenění zabydlují v povědomí lidí a získávají respekt,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Výběr kandidátů byl velmi příjemný. Člověk si uvědomí, v záplavě všech negativních zpráv ze světa, kolik máme mezi sebou pracovitých a šikovných lidí, ale i těch, kteří neváhají v pravou chvíli zasáhnout a chránit zdraví či  života cizího člověka,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Luďka Štěpána vybral poradní sbor Zastupitelstva Pardubického kraje za jeho dlouholeté úsilí o dokumentaci a záchranu lidových staveb a neindustriálních technických objektů Pardubického kraje. Podařilo se mu shromáždit rozsáhlou sbírku reprodukcí stavebních plánů, publikoval řadu prací o historii a metodice staveb, ale především přispěl k vybudování Souboru lidových staveb Vysočina. Právě jeho zásluhou jsou tu dnes k vidění unikátní kolekce technických objektů na vodní pohon jako je mlýn či pila.

Manželé Petr a Magda Kučerovi budou oceněni za záchranu zámku Nové Hrady u Litomyšle a vytvoření nového turisticky atraktivního cíle v kraji. Kučerovým se podařilo na vlastní náklady zrekonstruovat samotný rokokový zámek a otevřít jej veřejnosti. Opraveny byly i další přilehlé budovy a postupně obnovují i zámecký areál. Vedle hlavní zámecké expozice otevřeli Muzeum cyklistiky a Galerii klobouků. Nové Hrady jsou již několik let také dějištěm koncertů v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.

Králická pevnostní oblast, o. p. s., a Společnosti přátel československého opevnění, o. p. s., byli nominovány za více než dvacetileté úsilí o oživení, obnovu a zpřístupnění pevnostních objektivů na Králicku. Spolky také pořádají vojensko-historickou akci Cihelna, které se účastní každoročně přes 20 tisíc lidí, a vydávají publikace na toto téma.

Lukáš Kamaryt, strážník Městské policie v Pardubicích, poskytl první pomoc seniorovi, který zkolaboval v nádražní hale v Pardubicích. Ačkoliv se mu podařilo obnovit základní životní funkce, muž později zemřel. Ocenění si Lukáš Kamaryt zaslouží nejen za správné vyhodnocení situace a dobře provedenou resuscitaci, ale především za příkladné chování v kontrastu s lhostejností kolemjdoucích, kteří nechali dusícího muže pět minut bez pomoci.

Ladislav Pulpit, sezemický zastupitel a dobrovolný hasič, pomohl spolucestujícímu, který se dostal do život ohrožujícího stavu při cestě autobusem v Sezemicích. Poskytnutím nepřímé srdeční masáže mu zachránil život.

Radek Biedla, učitel Střední odborné školy automobilní v Ústí nad Orlicí, už více než třináct let povzbuzuje své žáky k dárcovství kostní dřeně. Díky jeho aktivitě se do národního registru zaregistrovalo více než tisíc sto mladých lidí a dokonce deset z nich kostní dřeň ve Fakultní nemocnici v Plzni také darovalo. V rámci České republiky se jedná o mimořádné číslo vztahující se k jedné instituci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…