Pardubický kraj: Krajský Sokol dostane 600 tisíc na činnost a vzdělávací projekty

18.01.2019 9:30

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se zástupci Východočeské župy – Pippichovy o další podpoře sokolské župy v roce 2019.

Pardubický kraj: Krajský Sokol dostane 600 tisíc na činnost a vzdělávací projekty
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

V loňském roce kraj kromě 200 tisíc korun na činnost vyčlenil částku 400 tisíc korun, která byla využita na organizaci krajského sletu a účast cvičenců na sletu celostátním. V letošním roce kraj vyčlení na provoz a jednotlivé projekty souhrnnou částku ve stejné výši, tedy 600 tisíc korun.

„Loňský rok byl mimořádný především v souvislosti s oslavou 100 let republiky. Pro mne osobně patřil sokolský slet v Praze mezi nejvýznamnější akce celého roku a velmi mne mrzí, že se stát k této oslavě sportu nepostavil více čelem. Pro nás bylo samozřejmé, že jsme kromě běžné podpory činnosti župy mohli pomoci s organizováním krajského sletu a reprezentaci kraje i právě v rámci celostátního sletu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zástupci župy projednával další pokračování spolupráce v roce 2019 včetně projektu Svět nekončí za vrátky – Cvičíme se zvířátky, jehož třetího ročníku se v letošním školním roce účastní téměř 50 tisíc dětí. „Obdobné projekty, které mají za cíl představit a zviditelnit nejen Sokol, ale především vést děti již od mateřských škol k pohybu, jisté formě zodpovědnosti a společenskému chování, mají naši jednoznačnou podporu,“ řekl hejtman Netolický.

Ten se zástupci župy řešil také stav majetku jednot a jejich údržbu a rozvoj. „Dlouhodobě se snažíme upozorňovat, že stav sokoloven je mnohdy žalostný a investice, které by tento majetek vyžadoval, sahají do stovek milionů korun, což samozřejmě není v možnostech kraje. Nicméně jsme připraveni jistou formou pomoci například s vytvořením fondu záchrany majetku. Celkově bychom chtěli v letošním roce podpořit župu částkou 600 tisíc korun, která by zahrnovala nejen její činnost, ale také další náborové a vzdělávací projekty či právě záchranu majetku,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Sokol vznikl jako první česká tělocvičná organizace v Rakousku-Uhersku v době politického uvolnění šedesátých let 19. století z iniciativy Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera. Tělocvičná jednota pražská (později Sokol Pražský) byla založena za účasti předních českých vlastenců 16. února 1862. První sokolský prapor namaloval Josef Mánes a při jeho rozvinutí 1. června 1862 se stala matkou praporu Karolina Světlá. Vlastenecké zaměření Sokola se projevovalo od začátku a jeho vystupování (výlety v krojích, účast na národních slavnostech, veřejná cvičení aj.) povzbuzovalo národní sebevědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …