Pardubický kraj: Kvalita a dostatek vody musí být zájmem státu, finanční zátěž nemohou převzít obce nebo kraj

29.07.2019 7:37

Průzkumné vrty ze 70. a 80. let v oblasti Vysokomýtské synklinály mohu být dobrým sluhou, ale také zlým pánem, jelikož v případě nezajištění mohou znečistit významný zdroj pitné vody.

Pardubický kraj: Kvalita a dostatek vody musí být zájmem státu, finanční zátěž nemohou převzít obce nebo kraj
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

To si uvědomuje také Pardubický kraj, a proto hejtman Martin Netolický společně s radním Václavem Kroutilem svolali jednání na Ministerstvu životního prostředí. Cílem je zajistit především likvidaci problémových vrtů a využít pro monitoring podzemních vod ty, které jsou k tomu stále ještě vhodné. Problémem jsou především finance, ale také určení vlastníka vrtů.

„Vrty, které v minulosti zajišťovaly bývalé státní podniky, byly bohužel ponechány svému osudu a v několika případech se stávají rizikem pro podzemní zdroje vody, které musíme střežit. Není však možné, aby na sebe plnou zodpovědnost přebíraly jednotlivé obce nebo kraj. K této problematice se musí systémově postavit stát. Pakliže by se měla měnit legislativa, je to otázka několika let a my se rozhodně nebráníme využít naší zákonodárné iniciativy po debatě s ministerstvy. Konat je však nutné nejlépe hned, protože je stavem vrtů reálně ohrožena kvalita vody,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Diskuse, které se zúčastnili také zástupci měst v celé lokalitě, se vedla také o stávajících dotačních možnostech pro obce. „V rámci stávající výzvy Státního fondu životního prostředí, která byla alokována na 20 milionů korun, zbývá 19 milionů, a to především kvůli nastavení spolufinancování a zamření dotace, kterou lze využít pouze na likvidaci vrtů, nikoliv na opravy a sanace. Do konce července budou prověřeny možnosti úpravy této výzvy nebo vyhlášení nové. Naším společným požadavkem je stoprocentní spolufinancování ze strany státu. Zásobování pitnou vodou je jednoznačně otázkou státního zájmu, a proto je nutné, aby případné dotace byly kryly celou nákladovou částku,“ uvedl hejtman Netolický.

Vysokomýtská synklinála s kvalitní vodou se rozprostírá nejen kolem Vysokého Mýta, ale také Litomyšle či Poličky. Zásobárnou vody je pro velké území kraje od Poličky až po Vraclavský hřbet a od Ústí nad Orlicí až do Proseče. „V roce 2017 byl vytvořen i díky finančnímu příspěvku Pardubického kraje pasport vrtů na ploše 304 kilometrů čtverečných, na které bylo identifikováno 1987 objektů, z nichž bylo fyzicky nalezeno 203. K likvidaci je určeno 21 vrtů s tím, že u dvou je likvidace nezbytně nutná, jelikož zasahují do hloubky 150 a 200 metrů,“ sdělil krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova Václav Kroutil. K dalšímu využití pro potřeby monitoringu bylo identifikováno 24 vrtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…