Pardubický kraj: Ministerstvo obrany ocenilo obce pečující o válečné hroby

21.09.2016 11:52

Není to tak dávno, co po celém světě zuřily války, a v nelítostných bojích umírali lidé, kteří bránili svou vlast. Na jejich památku by se nemělo zapomínat. Důstojná vzpomínka na padlé je totiž nejen projevem zasloužené úcty, ale také výstrahou před útrapami války. Obce, které si význam válečných hrdinů uvědomují a o jejich hroby náležitě pečují, ocenili zástupci Ministerstva obrany České republiky.

Pardubický kraj: Ministerstvo obrany ocenilo obce pečující o válečné hroby
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Může se zdát, že téma válečného hrdinství patří především minulosti, ale není to vůbec pravda. I dnes čeští vojáci nasazují svůj život na zahraničních misích, kde bojují za klidný život lidí v naší zemi. A bohužel i umírají. Na tyto lidi by se nemělo zapomínat, a proto všem obcím a lidem, kteří si význam péče o válečné hroby uvědomují, patří náležité poděkování,“ řekl na setkání plk. gšt. Eduard Stehlík, ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany České republiky.

Z jeho rukou přebrali zástupci čtyř vybraných obcí – Staré Město, Rozstání, Kunvald a Těchonín – plaketu oceňující příkladnou a záslužnou práci v oblasti péče o válečné hroby.

Obec Staré Město

Za příkladnou péči a opravu válečného hrobu padlým v 1. světové válce. Jedná se o památník k uctění padlých vojáků z 1. sv. války umístěný v části obce Radišov. Obec Staré Město v předešlých letech památník udržovala čištěním a snažila se neúspěšně získat finanční příspěvek na jeho celkovou rekonstrukci, a proto památník zrekonstruovala z vlastních zdrojů v celkové výši 69 333 Kč.

Obec Rozstání

Za rekonstrukci památníku z 1. sv. války. Jedná se o památník, který byl po 2. sv. válce znehodnocen a do Centrální evidence válečných hrobů byl zařazen po opětovném nalezení kamenné desky se jmény padlých vojáků. Dle zachovalé fotodokumentace se obec Rozstání rozhodla uvést památník do původní podoby. Celkové náklady na rekonstrukci památníku činily 479 606 Kč, podíl obce byl 229 606 Kč.

Městys Kunvald

Za restaurování pomníku a za příkladnou každoroční péči o válečný hrob obětí 1. světové války. Pomník padlých obětí v 1. sv. válce byl zhotoven v r. 1926 a je umístěn uprostřed křižovatky v centru obce. Pomník byl restaurován v r. 2005 nákladem 45 000 Kč a v roce 2010 byl v průběhu oprav okolí pomníku poškozen a musel být opětovně restaurátorem uveden do původního stavu. Další oprava ve výši 47 000 Kč byla hrazena pojistným plněním.

Obec Těchonín

Za rekonstrukci památníku padlým občanům Celného v 1. sv. válce a za příkladnou každoroční péči o všechny válečné hroby v obci. Kamenný památník byl v neutěšeném stavu bez pamětní desky. Pomník byl restaurován a byl doplněn pietní deskou s nápisem: ,,Na památku občanů Celného, kteří padli v první světové válce 1914–1918.“ Obec příkladně pečuje o další tři válečné hroby v místě.

Symboly použité na pamětní plaketě:

  • Základním motivem plakety je plamen, symbolizující spalující oheň války, ale také plamínky svíček na hrobech padlých. Přeneseně symbolizuje i věčnou paměť na válečné oběti, kterou je třeba neustále udržovat a ochraňovat.

  • Tvar plamene ovšem připomíná také slzu, odkazující na smutek pozůstalých, řečeno kanadským spisovatelem a válečným veteránem Farley Mowatem těch, kterým bylo souzeno přežít.

  • Základní motiv je doplněn stylizovanou stélou s českým lvem, která odkazuje na hroby českých vojáků, padlých pro vlast po celém světě.   

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…