Pardubický kraj: Muzeum v přírodě Vysočina zajistí i po změně zřizovatele tradiční lidovou kulturu

28.01.2019 7:34

V polovině prosince loňského roku sloučilo Ministerstvo kultury čtyři skanzeny do jedné střešní organizace – Národního muzea v přírodě se sídlem v Rožnově pod Radhoštěm. Patří sem nově i Soubor lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci a v Hlinsku, který dosud patřil pod Národní památkový ústav. První náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek se sešel s generálním ředitelem Národního muzea v přírodě Jindřichem Ondrušem, aby projednali další spolupráci.

Pardubický kraj: Muzeum v přírodě Vysočina zajistí i po změně zřizovatele tradiční lidovou kulturu
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Pardubický kraj si jako jediný v republice nechává už od roku 2003 zajišťovat oblast tradiční lidové kultury namísto svých příspěvkových organizacích v kultuře odborníky, kteří se této oblasti dlouhodobě a systematicky věnují ve skanzenu Veselý Kopec a v Betlému Hlinsko. Proto nás nyní zajímá, jakým způsobem po těchto změnách budeme ve spolupráci pokračovat,“ konstatuje Línek.

„V současné době postupně přebíráme k Valašskému muzeu v přírodě tři další muzea - Soubor staveb lidové architektury Příkazy na Olomoucku, Soubor lidové architektury Zubrnice na Ústecku a také váš Soubor lidových staveb Vysočina v Hlinsku,“ popisuje nynější stav Jindřich Ondruš a pokračuje: „Tento proces by měl být hotový do konce března. Celkem bude mít nová organizace na 150 zaměstnanců a její výhodou bude možnost využít odborné pracovníky ve všech lokalitách a vzájemně si vypomáhat či vyměňovat expozice. Budeme mít i jednotnou grafickou identitu.“

„Určitě je to pro nás krok správným směrem. Měla by se nám zjednodušit agenda a navíc budeme pohromadě s organizacemi, se kterými máme stejnou problematiku i požadavky vůči Ministerstvu kultury,“ vysvětluje Ilona Vojancová, ředitelka dílčí organizace s novým názvem Muzeum v přírodě Vysočina. To mělo v loňském roce celkovou návštěvnost téměř 75 tisíc lidí a patří po Valašském muzeu v přírodě s 350 tisíci návštěvníky na druhé místo.

Pardubický kraj v posledních dvou letech zintenzivnil propagaci tradiční lidové kultury. „Nové zápisy na krajský seznam nemateriálního dědictví i nové Nositele tradice vyhlašujeme a představujeme nyní na slavnostním setkání vždy v září na setkání pracovníků v kultuře. Budeme rádi, když nastavená spolupráce bude pokračovat na podobné bázi jako dosud i s novým zřizovatelem. Dohodli jsme se proto, že připravíme novou smlouvu o spolupráci, která zohlední i náročnost jejich práce pro Pardubický kraj tak, aby to bylo oboustranně výhodné,“ uzavřel jednání Línek.

Všechny přítomné potěšila také zpráva, že ruční výroba žinylky v Hlinsku, zapsaná na krajském seznamu nemateriálního dědictví, byla v prosinci 2018 zapsána i na národní seznam a patří mezi ty statky, které by mohly aspirovat i na zápis mezinárodní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…