Pardubický kraj: Na Den válečných veteránů poděkovali za péči o válečné hroby

11.11.2014 15:57

Pardubice (11. listopadu 2014) - Den válečných veteránů, který se u nás slaví od roku 2001, si dnes připomněli i na Pardubickém kraji. Hejtman Martin Netolický spolu se zástupcem Ministerstva obrany České republiky Imrichem Vetrákem slavnostně poděkovali čtyřem osobnostem, které se zasloužily o zachování a přetrvání válečných hrobů na území regionu. Těch je v kraji celkem 1374.

Pardubický kraj: Na Den válečných veteránů poděkovali za péči o válečné hroby
Foto: red
Popisek: Hejtman Martin Netolický děkuje oceněnému Jiřímu Vaněčkovi

Pamětní plaketu Ministerstva obrany obdrželi Jiří Vaněček za významný osobní podíl na opravě vojenského hřbitova obětí 1. světové války na hřbitově Svatého Kříže v Chrudim a Josef Havel za dlouholetou prezentaci historických událostí v letech 1938–1945 v Ústí nad Orlicí a péči o válečné hroby. Ocenění se dočkali také starosta Dobříkova Jiří Svatoš spolu se starostou obce Sruby Alešem Peckou za příkladnou péči o válečné hroby na území jejich obcí. „Vedle Dne válečných veteránů je jedenáctý listopad datem ukončení první světové války. Tento významný den je třeba si připomínat. Jedenáctého listopadu proto považuji za vynikající příležitost poděkovat vám za vaši obětavou péči o válečné hroby. Musím rovněž ocenit přístup ministerstva obrany, které se dlouhodobě hlásí k obnově a péči o tyto válečné pomníky,“ poděkoval přítomným hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Zástupce ministerstva Imrich Vetrák upozornil, že pro většinu obcí, které jsou z pravidla vlastníkem válečných hrobů, je péče o tyto objekty běžnou součástí strání se o celou obec. „Dokonce se dá pozorovat přímá úměra mezi stavem válečného hrobu a celkovým vzhledem obce. Nestává se, aby na návsi dobře vedené obce stál zanedbaný pomník,“ sdělil Imrich Vetrák. Existují však i případy, kdy se do péče o válečné hroby dobrovolně zapojují i jednotliví občané nebo spolky. Pro některé z nich se doslova jedná o životní poslání, co je případ i oceněného Jiřího Vaněčka. „U mě se propojil osobní badatelský zájem a úřední povinnosti při práci v archivu v Chrudimi. Z úspěšného dokončení bude mít asi největší radost manželka,“ dodal s nadsázkou Jiří Vaněček, který bádáním a zpracováváním zjištěných poznatků trávil dlouhé večery.

Symboly použité na pamětní plaketě:

  • Základním motivem plakety je plamen, symbolizující spalující oheň války, ale také plamínky svíček na hrobech padlých. Přeneseně symbolizuje i věčnou paměť na válečné oběti, kterou je třeba neustále udržovat a ochraňovat.
  • Tvar plamene ovšem připomíná také slzu, odkazující na smutek pozůstalých, řečeno kanadským spisovatelem a válečným veteránem Farley Mowatem těch, kterým bylo souzeno přežít.
  • Základní motiv je doplněn stylizovanou stélou s českým lvem, která odkazuje na hroby českých vojáků, padlých pro vlast po celém světě.   

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…