Pardubický kraj: Odkaz obyvatel Ležáků je stále živý. Hejtman obdržel pamětní medaili

26.06.2017 13:36

V sobotu 24. června uplynulo 75 let vypálení obec Ležáky na Chrudimsku. Tento krutý čin byl odvetou nacistického gestapa za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pietního aktu se na místě tragédie zúčastnili zástupci české vlády v čele s místopředsedou Pavlem Bělobrádkem a ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou, zástupci Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky, ale také představitelé Pardubického kraje, konkrétně hejtman Martin Netolický a radní Václav Kroutil.

Pardubický kraj: Odkaz obyvatel Ležáků je stále živý. Hejtman obdržel pamětní medaili
Foto: Pardubický kraj
Popisek: V sobotu 24. června uplynulo 75 let vypálení obec Ležáky na Chrudimsku.

"V letošním roce si připomínáme 75 let od počátku období heydrichiády, a to nejen útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ale celé obodobí útlaku českého národa, které vyvrcholilo vypálením Lidic a Ležáků. Považuji za nezbytné, abychom si obdobné události našich dějin i nadále připomínali. Jedná se o tragickou událost, která dokazuje, jak moc český národ trpěl v období druhé světové války," uvedl hejtman Martin Netolický, který před zahájením pietního aktu obdržel pamětní medaili jako symbol dlouholeté vzájemné spolupráce s památníkem v Ležákách.

Osada Ležáky na Chrudimsku vypálena 14 dní po vyhlazení Lidic jako odplata za ukrývání vysílačky Libuše patřící parašutistické skupině Silver A, která se účastnila atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Obyvatelé osady byli převezeni do Pardubic, kde byla většina dospělých ještě ten den zastřelena na Zámečku. Děti byly odeslány do plynových komor koncentračního tábora v polském Chelmnu a jen dvě sestry Šťulíkovy byly dány na převýchovu do Německa, odkud se po válce vrátily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…