Pardubický kraj: Pernicová na dnech chleba vyzdvihla potravinářskou školu

07.06.2014 13:30

Již 20. jubilejní ročník Dnů chleba, největší pekařské slavnosti v České republice, hostil i tentokrát pardubický IDEON. V rámci bohatého programu probíhá soutěž o Chléb roku 2014. Tradičního obřadu svěcení chleba se osobně ujal kardinál Dominik Duka, potravináře přišli na tuto akci podpořit také náměstkyně hejtmana Jana Pernicová a krajský radní Václav Kroutil.

Pardubický kraj: Pernicová na dnech chleba vyzdvihla potravinářskou školu
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Vztah k chlebu se tradičně pěstuje již v rodině. Přáli bychom si, aby rodiče vedli své děti také ke vzdělávání v oboru potravinářství. Střední potravinářská škola v Pardubicích vychovala již řadu potravinářů a byli bychom rádi, kdyby tato tradice mohla pokračovat i dále. Pardubický kraj tento středoškolský obor vnímá jako velmi perspektivní a počítáme s ním i do budoucna,“ řekla ve svém úvodním slově náměstkyně Jana Pernicová, která má ve své gesci vzdělávání.

Úcta k chlebu je úctou k člověku

Ostatní významní hosté hovořili v duchu úcty a pokory k chlebu ve vztahu k vzájemnému respektu mezi lidmi. „Velmi dobře si uvědomuji, že přísloví, jak k chlebu, tak k člověku, nabývá na významu.  Musím proto vyslovit přání, abychom i v budoucnu měli možnost v míru obdělávat půdu a péci voňavý chléb,“ upozornil na neklidnou situaci na Ukrajině krajský radní pro zemědělství a venkov Václav Kroutil.

O národní soutěži Chléb roku

Prestižní soutěž probíhá ve dvou kategoriích: „Konzumní chléb roku“, který se vyrábí na průmyslových linkách a „Řemeslný chléb roku“, kde při výrobě převažuje ruční podíl práce. Kvalitu chleba bude hodnotit dvanáct zkušených odborníků z pekařského oboru, kteří byli certifikováni nezávislou senzorickou laboratoří VŠCHT Praha. Jakost chleba se posuzuje podle propracovaného 100 bodového systému ukazatelů, kde se hodnotí: vzhled, tvar, objem, kůrka, barva, vůně, střídka a chuť chleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…