Pardubický kraj: Plyšáci z Mírova potěší děti v nemocnicích a na záchrance

07.12.2017 9:45

Vězni z mírovské věznice vyrobili 850 plyšových hraček, které v předvánočním čase putují do všech vozidel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a dětských oddělení pěti krajských nemocnic akutní. V úterý byly hračky z rukou zástupce ředitele Věznice Mírov Romana Mišáka předány v Pardubicích a Ústí nad Orlicí zástupcům Pardubického kraje.

Pardubický kraj: Plyšáci z Mírova potěší děti v nemocnicích a na záchrance
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Spolupráce se narodila poté, co jsem na základě myšlenky vybudovat v Králíkách věznici začal navštěvovat jednotlivá zařízení a seznamoval se s jejich chodem. Kromě Světlé nad Sázavou, Pankráce a Pardubic jsem navštívil také mírovskou věznici, kde jsem viděl výrobky vězňů z terapeutických dílen. S panem plukovníkem Mišákem jsme se dohodli, že bychom hračky nabídli našim nemocnicím a záchrance, protože obdobný systém funguje dlouhodobě v sousedním Olomouckém kraji, ve kterém se Mírov nachází,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vnímám určitou symboliku v tom, že odsouzení vězni vyrábějí hračky pro děti, které se dostanou do složité situace například při dopravní nehodě nebo jsou hospitalizovány v našich nemocnicích,“ doplnil Netolický, na jehož slova navázal radní Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Pro děti je dopravní nehoda, ale i hospitalizace v nemocnici velká psychická zátěž a hračky pomohou zmírnit stres a odvedou pozornost dětí jiným a příjemnějším směrem. Doufám, že i v rámci nápravy vězňů může pomoci, že pomáhají dobré věci,“ uvedl Valtr.

Spolupráci s Pardubickým krajem si pochvaluje také zástupce ředitele mírovské věznice Roman Mišák. „Jsem rád, že se nám daří rozšiřovat spolupráci kromě Olomouckého také na Pardubický kraj. Naši vězni tak mohou svojí prací posloužit dobré věci a hračky, které naši vězni vyrobí, věnovat zdarma těm, kterým udělají radost,“ uvedl 1. zástupce ředitele Věznice Mírov Roman Mišák s tím, že výroba jedné hračky trvá okolo třiceti minut.

Plyšáci potěší děti na záchrance i v nemocnicích

Pardubický kraj plyšové hračky, které získal z Věznice Mírov, přerozdělí mezi vozidla Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a dětská oddělení nemocnic akutní péče v regionu. „V našich nemocnicích využijeme hračky jako dárek pro děti, které budou opouštět ambulance. Budeme rádi, když na vyšetření nebo pobyt v nemocnici nebudou vzpomínat pouze v negativním smyslu, o což se samozřejmě vždy snažíme,“ uvedla ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková. Ředitel tří nemocnic na východě kraje Tomáš Julínek by byl rád, aby se zpětná vazba dostala od dětí zpět k vězňům. „S věznicí zůstaneme v kontaktu i nadále, protože potřeba plyšových hraček je na dětských odděleních velká. Vnímáme tento předvánoční dárek jako milý začátek spolupráce,“ uvedl Tomáš Julínek.

Hračky se kromě nemocnic dostanou také do vozidel Zdravotnické záchranné služby. „Myšlenka vybavit naše výjezdové stanice plyšovými hračkami není nový. Dříve jsme byli odkázáni na dary soukromých osob a jeden podnikatelský subjekt. Bohužel však tyto dary nedostačovaly potřebě, kterou v rámci kraje máme. Doufám, že nám tento dar vydrží alespoň rok, protože by to znamenalo minimum dětí při dopravních nehodách a našich zásazích,“ řekl ředitel ZZS PAK Igor Paar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…