Pardubický kraj: Podnik INA nabízí perspektivu absolventům SOU Svitavy

08.04.2015 17:21

Spolupráce úspěšných firem a středních škol je jednou z cest, jak rozvíjet odborné školství. Lanškrounská firma INA chystá ve Svitavách vybudovat nový závod pro tisíc lidí. Bude proto spolupracovat se Středním odborným učilištěm (SOU) Svitavy, které nabízí obor plastikář vhodný pro výrobu podniku. Na spolupráci při odborné praxi i poskytování stipendií se dohodli zástupci firmy INA, SOU Svitavy, města Svitavy a Pardubického kraje.

Pardubický kraj: Podnik INA nabízí perspektivu absolventům SOU Svitavy
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Podnik INA nabízí perspektivu absolventům SOU Svitavy

„Ve Svitavách vzniká partnerství, díky kterému budou mít absolventi učiliště vizi budoucího uplatnění v silné firmě. Potvrzuje se, že to jsou právě prvky duálního vzdělávání, které pomáhají naplnit naše střední odborné školy,“ vyzdvihl důležitost dohodnuté spolupráce hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Firma INA bude moci zaměstnat absolventy pěti z celkových šesti oborů školy, přičemž žáky budou motivovat prospěchová stipendia kraje i firmy.

Lanškrounská spolešnost INA patří do skupiny Schaeffler Group, která je v celosvětovém měřítku předním dodavatelem valivých ložisek a dílů pro automobilový průmysl. Svitavský závod by měl vyrábět plastové části ložisek, automobilové součástky a zejména třícestný regulační ventil pro chladicí systém vozidel (WMM Modul).

„Důležitým aspektem našeho rozhodování o lokalitě budoucího závodu bylo kromě aktivit města Svitavy především to, že škola nabízí obor plastikář, který je pro naši výrobu jedním ze stěžejních,“ zdůraznil Jan Goláň, jednatel firmy INA.  „Na konci letošního roku bychom měli začít stavět a v říjnu 2016 by mělo být všechno hotovo. V průběhu tří až pěti let chceme přijmout až tisíc lidí,“ uvedl Jan Goláň, který si v úterý prohlédl budovu a vybavení SOU a byl příjemně překvapen.

„Myslím, že nemůže existovat dobrá střední odborná škola bez zázemí dobré firmy. Proto také vítám, že ředitelé a výchovní poradci ze základních škol v regionu pojedou na exkurzi do lanškrounského závodu INA, kde se budou moci na vlastní oči přesvědčit, o jak čistou a fyzicky nepříliš náročnou práci se jedná,“ prohlásil ředitel SOU Svitavy Leoš Říha.

„Letošní rok je rokem technického vzdělávání a tato spolupráce pomáhá nasměrovat mladou generaci do žádaných oborů. Firmy volají po dalších odborně vzdělaných lidech na všech úrovních. Jsme rádi, že ve Svitavách se taková spolupráce podařila,“ přivítal dohodu vedoucí odboru školství a kultury Martin Kiss. Spokojen byl i starosta Svitav David Šimek: „Po osmi letech přichází další důležité investice v průmyslové zóně, které pomohou ke snížení nezaměstnanosti v našem regionu. Samozřejmě je pro nás velice příjemné, že ve městě vznikne závod, který podporuje technické vzdělávání. Svitavy mají dlouhou historii strojírenských a textilních továren, kde je mnoho lidí technicky vzdělaných, tak je obrovská šance, že všichni najdou ve Svitavách uplatnění.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…