Pardubický kraj: Poznávali jsme systém péče o ohrožené děti v Nizozemí

26.11.2018 12:19

Pardubický kraj se už několik let inspiruje v péči o ohrožené děti v zemích, kde s moderními metodami mají již víceleté zkušenosti – ve Velké Británii, Francii, ve Skandinávii nebo teď aktuálně v Nizozemsku, odkud se právě vrátila skupina složená z pracovníků odboru sociálních věcí, školství a zdravotnictví a hlavně z ředitelů jednotlivých zařízení péče o ohrožené děti.

Pardubický kraj: Poznávali jsme systém péče o ohrožené děti v Nizozemí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Ústřední náplní programu bylo představení toho, jak vypadá systém ochrany ohrožených dětí a rodin v Nizozemsku. Česká skupina se spolu s Nizozemci zabývala otázkami právního, finančního a organizačního rázu a navštívila rovněž různá zařízení v Groningenu a okolí, která hrají klíčovou roli v řetězci služeb zaměřených na péči o ohrožené děti a rodiny a na jejich ochranu.

Podívali se například do Oddělení ochrany mládeže Armády spásy (jako náš orgán sociálně-právní ochrany dítěte), kde poskytují krizovou pomoc dítěti a rodině. Dítě se maximálně do 6 týdnů vrací zpět k rodině, děti nad 12 let tu mají týdenní pobyty a na víkend se vrací domů, vše je s výraznou podporou ambulantní služby, která pracuje s rodiči i dítětem.

„Tyto poznatky nám dodávají odvahu měnit věci i u nás,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. Navazuje na něj ředitelka Dětského domova v Pardubicích Kateřina Fialová: „V Groningenu jsme viděli, jak je důležitý důraz na včasnou a intenzivní pomoc přímo v rodině. Jejich systém nezbavuje rodiče zodpovědnosti vůči dětem a zároveň dává rodinám důvěru, že problémy s pomocí zvládnou. Návštěva v Nizozemsku mi dala nový impulz k pokračování transformačního procesu v Dětském domově Pardubice a víru, že když to jde jinde, musí to jít i v České republice.“

Další zkušenosti mohli zástupci regionu čerpat od organizace, která se zabývá profesionální pěstounskou péčí počínaje náborem pěstounských rodin, přes napojení dítěte na konkrétní pěstouny (matching), až po podporu poskytovanou pěstounským rodinám.

„Zaujal mne například institut "víkendové pěstounské péče", kdy biologická či pěstounská rodina, která má ve své péči "náročné" dítě nebo děti (např. s výchovnými problémy, mentálním hendikepem či zdravotním postižením) může využívat odlehčení na víkend v prověřené a zkušené rodině. Pečující rodič tak může načerpat v této době další potřebné síly a odpočinout si. Klesá tak rozhodně riziko selhání v pečující rodině,“ uvádí jeden z příkladů dobré praxe v Nizozemsku ředitelka Dětského centra Veská Markéta Tauberová.

Navštívili také největšího poskytovatele specializované péče o mládež v regionu, společnost Elker. Ta za posledních 10 let omezila svou lůžkovou kapacitu na polovinu a seznámila zejména ředitele našich zařízení s tím, jak celý tento proces probíhal.

„Všichni byli velmi vstřícní ve sdílení zkušeností a dostalo se nám i pozornosti komisaře krále, který nás přijal ve svém úřadě a velmi věcně hovořil o nedávných změnách v systému. On sám se podílel na transformaci systému péče o ohrožené děti a vysvětlil nám i důvody přechodu péče na úroveň obcí zahrnujících cca 30 tisíc obyvatel,“ sdělil Pavel Šotola.

Návštěvu Nizozemí ukončili účastníci seminářem na Hanze University v Groningenu. „Setkání s paní děkankou, představení metodické práce s ohroženými rodinami, ale i systém celoživotního vzdělávání byly pro nás inspirací a věříme, že také pro ředitele našich dětských domovů a dětských center,“ dodala vedoucí sociálního odboru Krajského úřadu Pardubického kraje Helena Zahálková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…