Pardubický kraj: Pro další rozvoj Smetanovy Litomyšle je nutné její stabilní financování

10.06.2016 16:20

V rámci úvodních dní hudebního festivalu Smetanova Litomyšl se za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uskutečnilo jednání podvýboru pro kulturu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Hlavním tématem jednání bylo zajištění stabilního financování nejen tohoto předního hudebního festivalu, ale živé kultury obecně.

Pardubický kraj: Pro další rozvoj Smetanovy Litomyšle je nutné její stabilní financování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Jde o festival na druhém místě hned za Pražským jarem

„V minulosti nebyla situace ohledně financování festivalu jednoduchá, jelikož nebylo jasné, jakou částku festival získá nejen dlouhodobě, ale ani z roku na rok. Chceme proto nalézt systémové řešení financování, a to jak litomyšlského festivalu, tak obecně živé kultury u nás. Pardubický kraj v minulosti podporoval Smetanovu Litomyšl ze svého rozpočtu částkou 1,5 milionu korun, přičemž nyní jsme na částce 1,65 milionu korun, což dokládá, že festival je pro nás velmi významnou akcí a vrcholem kulturní sezony v kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Osobně řadím festival na druhé místo za Pražské jaro, ale jeho výhodou oproti Pražskému jaru je nezpochybnitelný genius loci v podobě nádherného prostředí zámeckého areálu. Byť to může být mnohými vnímáno kontroverzně, tak velkou zásluhu na jeho současné podobě mají nejen manželé Piknovi, Vojtěch Stříteský či Miroslav Brýdl, ale také Zdeněk Nejedlý,“ řekl hejtman Martin Netolický.

„Podvýbor pro kulturu se živou kulturou dlouhodobě zabývá, jelikož nám je jasné, že pokud má být festival kvalitní a úspěšný, tak potřebuje stabilnější financování, a to ne z roku na rok, ale z dlouhodobého hlediska, jelikož programová skladba se připravuje dlouho dopředu,“ uvedl předseda podvýboru Roman Procházka, který také dodal, že by měl být vytvořen národní seznam nejvýznamnějších akcí, kterým bude toto dlouhodobé financování zaručeno.

Je potřeba financí i ze strany kraje

„Chceme i nadále budovat naší značku, která si zakládá na umělecké kvalitě.  Ambicí našeho festivalu je stát se mimopražským Pražským jarem, což vyžaduje dlouhodobé a stabilní financování ze strany státu, jelikož od kraje a města máme tyto finance na delší dobu garantované,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna.

Hovořilo se také o financování ze strany soukromého sektoru a dalších partnerů. „Pro privátní sektor je při úvahách o sponzoringu nějaké akce velmi důležitá spolupráce s místní a krajskou samosprávou, která je v tomto případě vzorová. To byl také důvod, proč v minulosti Česká spořitelna, ve které jsem působil, začala finančně podporovat Smetanovu Litomyšl,“ uvedl nově ustanovený prezident festivalu Pavel Kysilka. 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…