Pardubický kraj: Projekt Cesta k samostatnosti podporuje osoby s mentálním znevýhodněním

23.04.2016 13:27

Může člověk s mentálním znevýhodněním pracovat v autodílně? A co třeba bydlet sám v bytě a starat se o sebe s minimální podporou okolí? Na tyto a další otázky kolem problematiky osob s mentálním znevýhodněním nabízí odpovědi projekt organizací Rytmus Východní Čechy a Energeia s názvem Cesta k samostatnosti, který se koná pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly.

Pardubický kraj: Projekt Cesta k samostatnosti podporuje osoby s mentálním znevýhodněním
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Aby žili v běžném prostředí a našli uplatnění v osobním i pracovním životě

„Tento projekt významně doplňuje aktivity Pardubického kraje vedoucí ke zlepšení kvality života lidí se zdravotním postižením. Vedle postupného opouštění ústavní formy péče usiluje o zvýšení sociálních kompetencí handicapovaných lidí tak, aby žili v běžném prostředí a našli uplatnění v osobním životě i v pracovních činnostech. O tom, že je to možné, svědčí již dnes řada lidí, kteří díky podpoře sociálních služeb nalezli plnohodnotný život a uplatnění ve společnosti,“ uvedl k významu projektu radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Miluje vůni oleje, benzínu apořádnou dřinu

Pan Štěpán, mladý muž s mentálním znevýhodněním, dostal dlouho vytouženou příležitost pracovat s auty. Pomáhá je demontovat, a jak sám často opakuje, miluje vůni oleje, benzínu a pravou „chlapskou dřinu". Vysněnou práci získal díky podporovanému zaměstnávání. Sociální pracovníci mu pomohli nejen oslovit zaměstnavatele, ale poskytli také asistenci. Díky ní se pan Štěpán v práci během krátké doby zcela osamostatní.

Štěpán rád pracuje s auty

Pan Josef (na snímku níže) ve svých 55 letech opustil domov sociálních služeb a v současné době již několik měsíců žije samostatně. Chodí do práce, stará se o byt, vaří, peče a pečuje o své zvířecí kamarády. To vše díky službě Podpora samostatného bydlení, kterou v posledních měsících využíval. 

Tyto a další příběhy jsou důkazem toho, že i lidé se zdravotním postižením mají stejné potřeby a přání jako ostatní. Důkazem, že lidé se znevýhodněním chtějí žít, bydlet a pracovat jako jejich vrstevníci. Mnoho z nich však netuší o možnostech, jak se do společnosti zapojit. 

Dostatečně bohužel není informovaná ani většinová společnost a rodiny lidí se znevýhodněním. Na to reaguje společný projekt obecně prospěšných společností Rytmus Východní Čechy a Energeia. 

Semináře se zabývají i sexualitou

„Cílem projetu Cesta k samostatnosti je zvýšit povědomí veřejnosti o formách profesionální podpory pro lidi se znevýhodněním v oblasti zaměstnávání na otevřeném trhu práce a osamostatnění v bydlení,“ uvedla koordinátorka projektu Hana Kombercová.

V rámci projektu proběhne v Pardubicích a České Třebové série seminářů mimo jiné s tématikou svéprávnosti, práce s riziky, sexuality a vztahů. Dále se veřejnost díky videospotům seznámí s možnostmi služeb podporované zaměstnávání a podpora samostatného bydlení. Nedílnou součástí bude také putovní výstava fotografií, která zavítá do vybraných měst Pardubického kraje. O jednotlivých akcích informují webové stránky rytmusvychod.cz a energeia.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…