Pardubický kraj: Slováci a Ukrajinci oslavili Den přátelství. Těší se na bezvízový styk

15.05.2017 18:01

Na hraničním přechodu Ubľa – Malyj Bereznyj se v sobotu 13. května uskutečnil tradiční Den přátelství mezi Prešovským a Košickým samosprávným krajem na slovenské straně a Zakarpatskou oblastí na ukrajinské straně. Vzhledem k tomu, že se jedná o oslavy dvou partnerských regionů Pardubického kraje, zúčastnil se akce také hejtman Martin Netolický, který se zástupci obou partnerských regionů hovořil také o pokračování dlouholeté spolupráce a přípravě dalších projektů především na ukrajinské straně. Součástí akce, která každý rok mění místo konání mezi hraničním přechodem Ubľa – Malyj Bereznyj a přechodem Vyšné Nemecké – Užhorod, byl bohatý kulturní a folklorní program, při kterém se kromě samotných regionů prezentují také jednotlivá města a turistické oblasti.

Pardubický kraj: Slováci a Ukrajinci oslavili Den přátelství. Těší se na bezvízový styk
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Spolupráce s Prešovským samosprávným krajem byla zahájena již před třinácti lety a před čtyřmi lety jsme začali spolupracovat se Zakarpatskou oblastí. Za tuto dobu jsme realizovali řadu projektů v oblasti školství nebo sociálních služeb. Prvním projektem byla rekonstrukce školy v Koločavě, následně jsme dokončili projekty v obcích Packaňovo, Simerky a Lintsi. Jsem přesvědčený, že je naší morální povinností Zakarpatí pomáhat, protože na řadě míst je vidět, že pomoc skutečně potřebují. Finanční částka, kterou Zakarpatí poskytujeme, je pro tuto oblast velmi významná a pro nás představuje minimální zátěž. Věřím proto, že spolupráce bude pokračovat. Rádi bychom proto chtěli nové zastupitelstvo v nejbližší době seznámit se situací na Zakarpatí, jelikož žádné fotografie nejsou schopné osobní zkušenost nahradit,“ sdělil hejtman Netolický.

V případě Prešovského kraje se kromě výměny na úrovni kultury, sportu, ale také dalších oblastí zaměřovala spolupráce na pomoc při nejrůznějších živelních katastrofách. „Bylo pro nás vždy samozřejmostí, když byl Prešovský kraj postižen povodněmi či jinými přírodními katastrofami, že na zmírnění jejich následků vyčleníme v rámci našeho rozpočtu potřebné finance,“ uvedl hejtman Netolický. V roce 2004 poskytl Pardubický kraj zásilku desinfekčních a úklidových prostředků v hodnotě na zmírnění následků povodní, které Prešovský samosprávný kraj zasáhly v červenci téhož roku. Další velké povodně zasáhly oblast v květnu a červnu 2010.

„V tomto případě jsme přispěli částkou 500 tisíc korun,“ sdělil hejtman Netolický. Posledním společným projektem obou krajů byla sanace havarijního stavu vozovky v obci Osturňa, kterou poničila povodeň v roce 2014. „Silnice v obci byla po povodni značně poškozena. Mimo jiné zde hrozil sesuv půdy a tím ohrožení některých domů v obci, která je vyhlášena rezervací lidové architektury. Proto jsme nabídli pomoc ve výši jednoho milionu korun,“ dodal Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…