Pardubický kraj: Sociálně terapeutické dílny dávají lidem novou náplň života

15.04.2018 11:21

Pardubický kraj podporuje sociální služby, které pomáhají lidem nalézat podle jejich možností limity vlastních sociálních dovednosti, určitou míru soběstačnosti, ale také smysl a náplň života. Právě takovou službou se se pro mnoho lidí s lehkým nebo středně těžkým mentálním postižením, případě s mentálním postižením v kombinace s postižením tělesným nebo smyslovým, kteří nejsou umístitelní na otevřeném ani chráněném trhu práce, stávají sociálně terapeutické dílny. Jednu novou nazvanou Studánka nedávno otevřel Domov u studánky v České Třebové.

Pardubický kraj: Sociálně terapeutické dílny dávají lidem novou náplň života
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Tato zařízení jsou článkem, který v systému sociálních služeb dříve chyběl. O postižené dospělé se někdy starají rodiče nebo příbuzní, ale těžko pro ně hledají ty správné činnosti. Pokud jsou tito lidé schopni věnovat se určité jednoduché práci, velmi jim pobyt v dílnách prospívá a časem se některým z nich podaří nalézt i skutečné pracovní uplatnění. Už v dílně mají určitý denní režim, vidí výsledky, komunikují s ostatními a mohou se posouvat. Proto přeji i všem ve Studánce v České Třebové, aby jim činnost zde přinášela radostnou náplň života,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Poslání sociálně terapeutických dílny spočívá především v dlouhodobé a pravidelné podpoře zdokonalování pracovních návyků a dovedností. Je určena lidem, kteří chtějí být samostatnější, získat praxi, zdokonalit se v pracovních dovednostech a zapojit se do běžného života. Podporuje soběstačnost a komunikaci, rozvíjí sebevědomí uživatelů služby, vše dle individuálních potřeb každého klienta. Dále poskytuje podporu a informace klientům při hledání zaměstnání tak, aby se mohli zapojit na otevřený nebo chráněný trh práce.

„Snažíme se koncipovat program tak, aby byl co nejvíce podobný běžnému pracovišti. Klienti pracují s keramikou, textilem, papírem, vyrábějí svíčky a mýdla. Kapacita dílny je 10 osob. Služba je pro občany bezplatná a poskytována od pondělí do pátku vždy od 8 do 15 hodin,“ uvedla ředitelka Domova u studánky Jitka Beránková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé chtějí české dřevo více zpracovávat v tuzemsku

16:05 Hospodářská komora: Podnikatelé chtějí české dřevo více zpracovávat v tuzemsku

V Hospodářské komoře se zformovala nová skupina podnikatelů, která chce zlepšit hospodaření s českým…