Pardubický kraj: Současné postavení zdravotních sester budí rozpaky

28.07.2015 12:20

Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým se v pondělí sešli s řediteli čtyř středních zdravotnických škol, Univerzity Pardubice, ale také Nemocnice Pardubického kraje a. s.

Pardubický kraj: Současné postavení zdravotních sester budí rozpaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Tématem byl především požadavek Střední zdravotnické školy Ústí nad Orlicí na zřízení vyšší odborné školy se studijním oborem pro další výuku zdravotních sester, ale také nutnost řešení postavení nižšího zdravotnického personálu.

„Postavení zdravotních sester, potažmo nižšího zdravotnického personálu není pouze otázkou Pardubického kraje, ale celé republiky. V Pardubickém kraji máme čtyři střední zdravotnické školy a vysokou školu s bakalářským a magisterským titulem. Je nutné rozumně zvážit, zda by nebylo vhodné pro východní část kraje zřídit vyšší odbornou školou, jelikož postavení a pravomoci sester s vysokoškolským a vyšším odborným vzděláním jsou totožné, stejně tak platové ohodnocení,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Oproti minulosti neumožňuje současný stav zdravotnickým asistentům například odebírat pacientům krev. U ostatních činností pak musejí být doprovázeni sestrou s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním. Tento stav pak značně komplikuje provoz na pracovišti,“ dodal hejtman Netolický.

Pardubický kraj na rozdíl od ostatních krajů nedisponuje v současné době žádnou vyšší odbornou školou vzdělávající zdravotnické pracovníky. Pro absolventy středních zdravotnických škol je tak jedinou možností vysokoškolské studium. „Jsme přesvědčeni, že pro Pardubický kraj, jeho nemocnice, ale i samotné studenty by bylo zřízení vyšší odborné školy v tomto regionu přínosem,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství Jana Pernicová. Výsledkem jednání byla dohoda o zpracování dokumentu porovnávajícího náplň studijního programu vyššího a vysokého školství, ale také aktuální potřeby Nemocnice Pardubického kraje a.s., jako nejpravděpodobnějšího zaměstnavatele absolventů studijních oborů. Nejedná se však pouze o nemocnice, ale také například o poskytování domácí péče. „Aby mohla sestra pracovat například jako ošetřovatelka pro domácí péči, musí studovat minimálně vyšší nebo vysokou školu,“ dodal náměstek hejtmana Roman Línek, do jehož gesce spadá oblast zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…