Pardubický kraj: Transformace má první výsledky, pět dětí z dětského domova bydlí v bytě

22.10.2017 10:49

Všechny dětské domovy a dětská centra v Pardubickém kraji mají od loňského roku zpracované transformační plány. Finančně méně náročná opatření už začínají postupně uplatňovat. Radní Pardubického kraje a člen Řídícího transformačního týmu Pavel Šotola se tento týden osobně přesvědčil o prvních výsledcích v Dětském domově v Poličce.

Pardubický kraj: Transformace má první výsledky, pět dětí z dětského domova bydlí v bytě
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Tady je na první pohled vidět hodně změn, a to jak stavebních, tak provozních. Mám velkou radost z toho, jak dobře spolupracuje Dětský domov s městem Polička, od kterého dostal do pronájmu pěkný byt v domku, kde sídlí Městské lesy ve vedlejší obci Pomezí. Prvních pět dětí se tam mohlo už přestěhovat a celá skupina tam spolu s pracovníky Domova hospodaří jako rodina,“ řekl Pavel Šotola po návštěvě budovy Domova a potom i bytu.

Také v samotném Domově to už vypadá trochu jinak. „Předělali jsme jednotlivé místnosti v přízemí a v prvním patře na dvě bytové jednotky. Dole máme cvičné kuchyňky a obývací kouty a nahoře ložnice. Zrušili jsme dlouhou chodbu, která připomínala ústav, dnes jsou byty s více ložnicemi a sociálním zařízením odděleny příčkami a mají vlastní vstupy,“ vysvětlila ředitelka Domova Miroslava Přiklopilová.

Na rekonstrukci sociálního zařízení přispěl v loňském roce i Pardubický kraj. „Nabídli jsme Domovu, že vyměníme sanitární zařízení. Nakonec se dostalo i na nové obklady, a tak mají nyní v hlavní budově slušně vybavené koupelny a záchody,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek, pod kterého dětské domovy oborově spadají.

Po vypracování transformačních plánů se ovšem změnil i způsob práce s dětmi. „Nyní se děti podílejí na spoustě činností, na kterých se dříve nepodílely, určitě jsou samostatnější i spokojenější a líbí se to i našim zaměstnancům. Každý ví, kde má své místo a ke komu patří a na koho se může obrátit, když má nějaký problém nebo se chce třeba podělit o nějakou radost,“ konstatovala ředitelka zařízení.

V obci Pomezí, kde bydlí děti v bytě v takzvané hájence, panovaly zpočátku ze společného soužití obavy. Ty se však brzy rozplynuly, k žádným konfliktům zde nedochází. „Myslím, že tady pracovníci postupovali velmi citlivě. Hned po nastěhování s dětmi připravili malé občerstvení a šli se představit všem sousedům. Kdo chtěl, tak je mohl poznat, a to ne jako děti z děcáku, ale jako sousedy, kteří mohou v případě potřeby i pomoct. Jednou třeba soused potřeboval před deštěm narychlo shrabat seno, tak přišly děti na pomoc a dostaly malou sladkou odměnu, jindy jim sousedka přinesla velikonočního beránka. Tak se buduje vzájemná důvěra. Doufám, že se to podaří i na dalších místech v kraji,“ dodal Pavel Šotola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…