Pardubický kraj: V Mýtě se pokusí o větší spolupráci škol a zaměstnavatelů

24.04.2014 13:09

Vyšší odborná škola stavební a střední škola stavební Vysoké Mýto a Integrovaná střední škola technická ve Vysokém Mýtě jsou z pohledu zástupců kraje, města i 13 významných zaměstnavatelů v regionu perspektivní.

Pardubický kraj: V Mýtě se pokusí o větší spolupráci škol a zaměstnavatelů
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Nabízejí totiž obory, o které je u firem zájem. Přesto se obě školy zejména vlivem negativního demografického vývoje potýkají s velkým úbytkem žáků. Bez hlubší spolupráce se zaměstnavateli je kraj při stávajícím způsobu financování středního školství udrží jen obtížně. Pomoci v jejich stabilizaci by měly dvě nově ustavené pracovní skupiny složené ze zástupců škol, zaměstnavatelů, města a kraje.

„Předpokládáme, že nám obě pracovní skupiny předloží návrhy řešení ve variantách do konce září letošního roku, a to nejenom pro školní rok 2015/2016, ale i ve střednědobém výhledu. Kraj již vyčerpal všechny možnosti provozních úspor prostřednictvím majetkových směn s městem, centrálních nákupů energií a mobilních služeb. Nyní chystáme ještě centrální nákup softwarových licencí pro krajská zařízení. Neseděli bychom tu, pokud bychom měli možnosti dalších úspor,“ řekl na úvod setkání hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Upozornil také na skutečnost, že je třeba systémových změn v resortu školství na úrovni státu.

Inspirace v systému odborného vzdělávání v Rakousku a Německu

Šéf kraje vidí cestu především ve využití prvků systému duálního vzdělávání známého z Rakouska a Německa. „Pořád slýchám, a to i od některých úředníků, že model duálního vzdělávání nemůže v našich legislativních podmínkách fungovat. Není to pravda. Příklady lze hledat v Letohradě, ale i Třemošnici, kde se prvky duálního vzdělávání daří uplatňovat. Dobrým příkladem je také společnost Rehau spolupracující se Střední odbornou školou ve Svitavách v oboru mechanik plastikářských strojů,“ uvedl hejtman Netolický příklady úzké spolupráce a pokračoval: „Potřebujeme aktivní přístup zaměstnavatelů a jejich větší účast na tvorbě vzdělávacího programu, systému stipendií a na zajišťování odborných praxí. Žáci by měli mít vizi dobrého pracovního uplatnění, bez naplnění těchto parametrů obstojí školy jen těžko,“ apeloval Netolický.

Pracovní skupiny dostanou jako námět k přemýšlení také příklady fungující praxe, která již v některých částech kraje fungují. „Jedná se o vzor smlouvy o poskytnutí příspěvku na studium a budoucí zaměstnání uzavřený mezi firmou, žákem a jeho zákonným zástupcem, ale také rámcovou smlouvu o spolupráci mezi školou a zaměstnavatelem či smlouvu o zajištění odborné praxe. V žádném případě nechceme nikoho do ničeho nutit, je to především námět pro firmy a školy,“ vysvětlil hejtman Netolický.

Účastníci jednání se shodují v tom, že je třeba studijní obory na obou školách více propagovat, právě v návaznosti na možné uplatnění absolventů ve firmách v regionu, v případě oboru vodař i po celé republice. „Jedním z důležitých úkolů pracovních skupin bude nalezení způsobů a forem většího zapojení firem do propagace studijních oborů na obou školách. Rodiče dětí na základních školách musí vidět, jak to ve firmách chodí, co obnáší konkrétní řemeslo, a že jejich děti mají před sebou perspektivu dobrého pracovního uplatnění,“ shrnuje náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství Jana Pernicová. Město Vysoké Mýto zajistí schůzku výchovných poradců se zástupci podniků, aby si mohli udělat větší představu o potřebách zaměstnavatelů ve vztahu k budoucím absolventům a mohli tak lépe směřovat rodiče.

Zaměstnavatelé mají o školy zájem. Potřebují kvalitní absolventy

Zaměstnavatelé si uvědomují závažnost situace a mají o školy zájem. Se školami již dnes spolupracují a nebrání se úvahám o prohloubení. Miloš Huryta zastupující Krajskou hospodářskou komoru Pardubického kraje upozornil na důležitost kvality vzdělání absolventů a riziko odchodu firem z regionu, pokud nezískají odborníky připravené také po praktické stránce. Problém vidí také v malé motivaci firem ze strany státu, aby se více zapojovaly do vzdělávacího procesu. Zaměstnavatelé jednoznačně volají po zvýšení kvality absolventů, někteří z nich budou v blízké budoucnosti potřebovat nové zaměstnance, aby mohly pokrývat poptávku. To se týká například společnosti Brück AM Zámrsk, s. r. o. IVECO Czech Republic zase potřebuje kvalitní lakýrníky a strojní zámečníky.

Jednání s Pardubickým krajem, řediteli škol a městem Vysoké Mýto se účastnili zástupci těchto subjektů:

  • C. I. E. B., s. r. o., Brandýs nad Orlicí
  • IVECO Czech Republic, a. s., Vysoké Mýto
  • Brück, a. s., Zámrsk
  • LDM, s. r. o., Česká Třebová
  • Tvarmetal, s. r. o., Vysoké Mýto
  • CZ LOKO a. s., Česká Třebová
  • Agrostav Ústí nad Orlicí, a. s.
  • STRABAG, a. s.
  • Povodí Labe, s. p.
  • Veolia Environmental – Institut environmetálních služeb, a. s.
  • Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky
  • VAK Hradec Králové, a. s.
  • VAK Pardubice, a. s.
  • SUDOP Praha, a. s.
  • EUROVIA VINCI, a. s.
  • Krajská hospodářská komora Pardubického kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…