Pardubický kraj: Východočeská galerie může významně rozšířit sbírku

04.08.2017 9:52

Aby mohla Východočeská galerie v Pardubicích pravidelně doplňovat své sbírkové fondy, není tak jednoduché, jak se může zdát. V minulých letech to dokonce bylo téměř nemožné. Chyběly především finanční prostředky na nákup nových děl, a tak se do sbírek dostaly jen dary nebo díla, na která galerie ušetřila z provozních nákladů.

Pardubický kraj: Východočeská galerie může významně rozšířit sbírku
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Situace se změnila v letošním roce. „Rada Pardubického kraje vyčlenila k těmto účelům pro rok 2017 milion korun. Rádi bychom časem doplnili mezeru, která zde vznikla v průběhu minulých let, kdy byly možnosti nákupu pro jedinou galerii typu muzea umění v Pardubickém kraji opravdu nedůstojné,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

Shodou okolností vyhlásilo akviziční neboli nákupní program i Ministerstvo kultury. „Peníze od Pardubického kraje nám umožnily se do programu ministerstva přihlásit, protože podmínkou je 30procentní finanční účast. Doufám, že s našimi návrhy uspějeme,“ uvedla ředitelka Východočeské galerie Hana Řeháková.

Tento týden se ve výstavním sále galerie na pardubickém zámku sešel poradní sbor ředitelky pro akviziční činnost, který tvoří přední znalci výtvarného umění, ředitelé galerií a historici umění. Předsedou je profesor Vít Vlnas. Pracovníci Východočeské galerie jim představili především umělecká díla druhé poloviny 20. století, která by mohla galerie odkoupit a která zapadají do jejího sbírkového fondu.

Poradní sbor o jednotlivých dílech hlasuje a nakonec nám dá galerii odborné doporučení. „Rádi bychom mimo jiné doplnili naše fondy o některá díla z nedávné výstavy Vojmíra Vokolka. Tento autor a náš katalog z výstavy byl pro mnohé členy poradního sboru velkým překvapením,“ prozradila Hana Řeháková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…