Pardubický kraj: Využijme pracovní sílu ze Zakarpatí, naši investoři potřebují techniky

16.10.2015 11:36

V rámci zahraniční pracovní cesty delegace Pardubického kraje bylo ve středu v Užhorodě hejtmanem Martinem Netolickým a předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem podepsáno memorandum o spolupráci mezi Zakarpatskou oblastní radou a Pardubickým krajem. Hejtman zároveň zopakoval záměr na zřízení kontaktního centra pro získávání zaměstnanců ze Zakarpatí. Společně s předsedy finančního a kontrolního výboru Miroslavem Krejčím a Václavem Snopkem také věnoval osobní finanční dar mateřské škole v obci Linci.

Pardubický kraj: Využijme pracovní sílu ze Zakarpatí, naši investoři potřebují techniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Podpis memoranda o spolupráci je stvrzením prohlubující se spolupráce, ve které chceme pokračovat bez ohledu na tu či onu vládnoucí skupinu. Věřím, že částka, kterou jsme na projekty na Zakarpatí uvolnili v letošním roce, tedy jeden a půl milionu korun, pomůže potřebným,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Doufám také, že se nám podaří co nejdříve vyřešit všechny možné administrativní a zákonné překážky na zřízení kontaktního centra pro podnikatele a zaměstnance přímo v Užhorodě. Jsem přesvědčený, že bychom tímto omezili činnost různých skupin, které zabezpečují Ukrajincům nelegální práci v Čechách. Chceme pomoci s řešením vysoké nezaměstnanosti v oblasti a zároveň nabídnout českým podnikatelům pracovní sílu, která k nám má kulturně blízko, a které se ve vybraných profesích u nás dlouhodobě nedostává,“ dodal hejtman Netolický

Vzpomínky na společný stát i hejtmanova přednáška na univerzitě

Hejtman Netolický společně s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem, radním Kraje Vysočina Martinem Hyským a zástupci Klubu T. G. Masaryka odhalil pamětní desku u busty prvního československého prezidenta v Užhorodě. „Prezident Masaryk je symbolem první republiky, tedy doby společného státu Čechů, Slováků a Ukrajinců na Zakarpatí, kteří na tuto dobu s radostí a hrdostí vzpomínají,“ uvedl u busty hejtman Netolický. Ten také v rámci oslav 70. výročí založení Užhorodské národní univerzity přednášel studentům na právnické fakultě o fungování státní správy a samosprávy v České republice. Hejtman se společně s ostatními členy delegace poté zúčastnil oslav přímo v budově rektorátu univerzity, která v září zahájila spolupráci s pardubickou univerzitou.

O hroby českých vojáků v zahraničí je třeba pečovat

Hroby a pomníky padlých českých a československých vojáků v zahraničí zabezpečuje a udržuje Ministerstvo obrany prostřednictvím odboru péče o válečné hroby. Jeden takový se nachází také v Užockém průsmyku na Zakarpatí. „V Čechách bohužel zapomínáme na padlé z bojů první světové války, avšak jejich zásluhy o vznik samostatného českého státu je nutné si stále připomínat a proto vítám tuto aktivitu Ministerstva obrany,“ řekl Netolický, který zavítal také na hřbitov ve Volosjance, kde jsou pochováni další padlí vojáci.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…