Pardubický kraj: Žáci střední školy vyvíjejí technologii na pomoc postiženým

31.03.2014 10:34

Pardubice (31. 3. 2014) – Na Střední průmyslové škole elektrotechnické a vyšší odborné škole Pardubice vyvíjejí v rámci kroužku robotiky pomocí technologie Kinect zařízení na pomoc postiženým dětem nebo epileptikům. Přesvědčil se o tom v pátek i hejtman Martin Netolický. Čtyřměsíční projekt žáků III. ročníku Jakuba Fibigara a Jana Škody pod odborným vedením učitele Pavla Čápa začnou již v červnu klinicky testovat ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Pardubický kraj: Žáci střední školy vyvíjejí technologii na pomoc postiženým
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Netolický na debatě o duálním vzdělávání

„Je úžasné, když se podaří propojit teoretickou výuku s praxí. V tomto případě žáci školy tvoří něco, co by mohlo reálně usnadnit život hendikepovaným lidem, ale i pomoci lékařům při léčbě pacientů. Studenti dokazují, že náš projekt na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji probíhající na 16 středních a 95 základních školách má jednoznačně smysl,“ řekl hejtman Martin Netolický. Řediteli a pedagogickému sboru se díky finanční podpoře z projektu podařilo ve škole vytvořit širokou nabídku zejména technicky zaměřených kroužků. „V současnosti nabízíme jako nadstavbu ke studiu 12 zájmových kroužků. Jakub Fibigar a Jan Škoda se praxi učí v kroužku pokročilé robotiky. Navíc úzce spolupracujeme se základními školami. Podařilo se nám také uzavřít dohodu i se dvěma fakultami Univerzity Pardubice, kde se výzkumné projekty mohou posunout ještě dále,“ uvedl ředitel Ladislav Štěpánek.

Hra pomůže postiženým i lékařům

Studenti předvedli hejtmanovi, ale i zástupcům Fakulty elektrotechniky a informatiky a Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice svou práci s technologií Kinect. „Pomocí vytvořených souřadnic snímáme jednotlivé body lidského těla, které jdou formou dat do počítače. Tam námi vytvořený software data zpracuje a odesílá v podobě souřadnic do robotů. V tomto případě například bagr přesně reagoval na pohyby mého těla,“ vysvětlil Jakub Fibigar.

Pro Honzu i Jakuba je hlavní motivací skutečnost, že je programování prostě baví a mohou někomu usnadnit život. Projektu se věnují několik hodin týdně. „Technologie by mohla umožnit dětem i hendikepovaným rehabilitovat formou zábavné hry, každý jejich pohyb by se přenesl do pohybu robota a prakticky ihned by viděli výsledek. Lékař vedle toho dostane přesná data o míře pohyblivosti,“ upřesnil učitel Pavel Čáp.  Podle hejtmana je to cesta, kterou by se mělo vydávat odborné školství v kraji. „Duální vzdělávání totiž neotevírá prostor pouze pro praktickou výuku, ale také pro výzkum a vývoj. S větším zapojením zaměstnavatelů a finanční podporou evropských fondů, o kterou budeme v novém programovém období usilovat, má elektrotechnika v regionu velký potenciál,“ doplnil hejtman Netolický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…