Pardubický kraj: Žáci střední školy vyvíjejí technologii na pomoc postiženým

31.03.2014 10:34

Pardubice (31. 3. 2014) – Na Střední průmyslové škole elektrotechnické a vyšší odborné škole Pardubice vyvíjejí v rámci kroužku robotiky pomocí technologie Kinect zařízení na pomoc postiženým dětem nebo epileptikům. Přesvědčil se o tom v pátek i hejtman Martin Netolický. Čtyřměsíční projekt žáků III. ročníku Jakuba Fibigara a Jana Škody pod odborným vedením učitele Pavla Čápa začnou již v červnu klinicky testovat ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Pardubický kraj: Žáci střední školy vyvíjejí technologii na pomoc postiženým
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Netolický na debatě o duálním vzdělávání

„Je úžasné, když se podaří propojit teoretickou výuku s praxí. V tomto případě žáci školy tvoří něco, co by mohlo reálně usnadnit život hendikepovaným lidem, ale i pomoci lékařům při léčbě pacientů. Studenti dokazují, že náš projekt na podporu přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji probíhající na 16 středních a 95 základních školách má jednoznačně smysl,“ řekl hejtman Martin Netolický. Řediteli a pedagogickému sboru se díky finanční podpoře z projektu podařilo ve škole vytvořit širokou nabídku zejména technicky zaměřených kroužků. „V současnosti nabízíme jako nadstavbu ke studiu 12 zájmových kroužků. Jakub Fibigar a Jan Škoda se praxi učí v kroužku pokročilé robotiky. Navíc úzce spolupracujeme se základními školami. Podařilo se nám také uzavřít dohodu i se dvěma fakultami Univerzity Pardubice, kde se výzkumné projekty mohou posunout ještě dále,“ uvedl ředitel Ladislav Štěpánek.

Hra pomůže postiženým i lékařům

Studenti předvedli hejtmanovi, ale i zástupcům Fakulty elektrotechniky a informatiky a Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice svou práci s technologií Kinect. „Pomocí vytvořených souřadnic snímáme jednotlivé body lidského těla, které jdou formou dat do počítače. Tam námi vytvořený software data zpracuje a odesílá v podobě souřadnic do robotů. V tomto případě například bagr přesně reagoval na pohyby mého těla,“ vysvětlil Jakub Fibigar.

Pro Honzu i Jakuba je hlavní motivací skutečnost, že je programování prostě baví a mohou někomu usnadnit život. Projektu se věnují několik hodin týdně. „Technologie by mohla umožnit dětem i hendikepovaným rehabilitovat formou zábavné hry, každý jejich pohyb by se přenesl do pohybu robota a prakticky ihned by viděli výsledek. Lékař vedle toho dostane přesná data o míře pohyblivosti,“ upřesnil učitel Pavel Čáp.  Podle hejtmana je to cesta, kterou by se mělo vydávat odborné školství v kraji. „Duální vzdělávání totiž neotevírá prostor pouze pro praktickou výuku, ale také pro výzkum a vývoj. S větším zapojením zaměstnavatelů a finanční podporou evropských fondů, o kterou budeme v novém programovém období usilovat, má elektrotechnika v regionu velký potenciál,“ doplnil hejtman Netolický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…