Pardubický kraj a město Pardubice iniciují vznik inovačního centra

25.08.2015 17:05

Pardubický kraj, město Pardubice, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje a Czech ICT Alliance v těchto dnech zahajují přípravy na vznik inovačního centra.

Pardubický kraj a město Pardubice iniciují vznik inovačního centra
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Pardubice se mohou pyšnit dlouholetou průmyslovou tradicí, zejména v oblastech elektrotechnické a chemické, ale centrum tohoto typu zde dosud chybí. Záměr, který si klade za cíl podporovat inovativní a regionální podnikání zejména u místních začínajících podnikatelů, ale i zájemců z dalších krajů, získal podporu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a primátora města Pardubic Martina Charváta.

„Pardubické inovační centrum by se mělo stát platformou pro vznikající ekosystém podpory začínajících firem s regionálním i mezinárodním potenciálem. Centrum nabídne podporu nejen těm, kteří budou mít záměr realizovat svoje inovativní řešení v praxi, ale obecně všem zájemcům o rozjezd vlastního podnikání,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Projekt se týká velkého spektra uchazečů, mezi které budou patřit nejen studenti a absolventi, ale i široká veřejnost včetně lidí před-důchodového věku, kteří disponují bohatými profesními zkušenostmi, avšak zároveň tvoří ohroženou skupinu na trhu práce. „Projekt počítá s vybaveným prostorem, který bude sloužit jak začínajícím podnikatelům, tak mentorům z řad zkušených podnikatelů, kteří budou nabízet pomoc začínajícím firmám formou individuálního poradenství nebo vedením seminářů a workshopů,“ sdělil pardubický primátor Martin Charvát. V neposlední řadě budou mít zájemci možnost setkat se s investory a vyjednat spoluúčast při rozvoji svého podnikání. K účasti v projektu budou přizváni i významní aktéři, působící v regionu, včetně expandující firmy FOXCONN, CZ.

V současné době je zpracovávána podrobná analýza, která mapuje stávající prostředí a situaci v oblasti podpory inovací a podnikání v Pardubickém kraji. Do konce tohoto roku budou realizovány první aktivity, na začátku roku 2016 bude zahájen pilotní provoz. „Všechny aktivity projektu budou realizovány v souladu s RIS3 strategií, implementovanou Pardubickým krajem,“ dodal hejtman Martin Netolický.

„Nezbytným předpokladem pro realizaci našeho záměru na zřízení inovačního centra a jeho podpůrných aktivit je kvalitní finanční a personální zázemí. K tomuto účelu budou sloužit dostupné dotační tituly – operační programy EU v rámci programového období 2014 – 2020, zejména OP PIK, ale nabízí se také další evropské a národní zdroje. Dále je důležité získat podporu od Pardubického kraje a města Pardubice, aby se podnikání a další rozvoj inovačního prostředí stalo dlouhodobou a udržitelnou aktivitou,“ uvedl Richard Červenka, ředitel Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. „Pokud jde o personální zdroje, jsem rád, že nabídku na spolupráci přijal pan Michal Zálešák z Czech ICT Alliance, který má s podporou tzv. start-upů mnoho zkušeností,“ dodal Červenka.

Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje (RRA PK) je zájmové sdružení právnických osob, které dlouhodobě podporuje rozvoj Pardubického kraje v různých oblastech veřejného života. Jednou z těchto důležitých oblastí je i rozvoj lidských zdrojů, vzdělávání a zaměstnanosti. Všechny cíle jsou naplňovány v úzké spolupráci s veřejnou správou regionu, zejména s místními samosprávami měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.