Pardubický kraj by mohl nově získat půl miliardy na technické vybavení

11.05.2018 16:42

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal společně s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje a.s. Tomášem Gottvaldem s ministrem zdravotnictví v demisi Adamem Vojtěchem.

Pardubický kraj by mohl nově získat půl miliardy na technické vybavení
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Mezi témata setkání patřila problematika nedostatku zdravotních sester a možnost jejich získávání ze zahraničí, především z Ukrajiny, ale také zajištění finančních prostředků pro kraje přímo z rozpočtu ministerstva například na rekonstrukce budov či budování infrastruktury. Dobrou zprávou pro krajské zdravotnictví je také jednání o přerozdělení finančních prostředků v rámci evropských fondů do výzvy, která může pro nemocnice v regionu znamenat půl miliardy korun na obnovu technického vybavení.

„Bohužel se mám vzhledem k časové soutěži nepodařilo získat finanční prostředky ve výši přibližně půl miliardy korun v rámci jedné z výzev na zlepšení technického vybavení všech pěti nemocnic akutní péče. Dlouhodobě však upozorňujeme, že v některých dalších výzvách není čerpáno a bylo by dobré finance přerozdělit na jiné prospěšné projekty. Pan ministr nás ujistil, že se jedná o jednu z priorit, na které se nyní pracuje. Celkově by takto měly být přerozděleny dvě miliardy korun, z čehož jedna čtvrtina obsahuje projekty našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Tyto finance ulehčí rozpočtům našich nemocnic a bude možné se soustředit na zásadní projekty v čele s vybudováním centrálních příjmů v Ústí nad Orlicí a Pardubicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten společně s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje Tomášem Gottvaldem hovořil také o problematice získávání zdravotních sester ze zahraničí, především z Ukrajiny. „V současné době jsme vybrali přibližně 30 zdravotních sester na Ukrajině, u kterých zahajujeme proces jejich přijetí, což obsahuje nejen intenzivní kurzy češtiny, ale také řadu legislativních kroků. Chceme mít však jistotu, že tento projekt bude dále pokračovat, protože zdravotních sester je v celé republice nedostatek,“ uvedl Tomáš Gottvald s tím, že Ministerstvo zdravotnictví ČR v tomto projektu hodlá pokračovat i nadále.

Podle informací ministra Adama Vojtěcha plánuje resort pro příští rok zajistit finanční prostředky pro kraje na investiční činnost do nemovitého majetku. „Tato dotace byla již jednou za ministra Svatopluka Němečka krajům přidělena. Každý region měl k dispozici 50 milionů korun, což na první pohled nejsou výrazné finanční prostředky, ale vzhledem ke stavu některých budov je každý příspěvek využit. Jsem rád, že ministerstvo něco podobného, i když možná v jiné podobě, chystá i pro příští rok,“ řekl hejtman Netolický s tím, že v současné době resort zjišťuje požadavky jednotlivých krajů.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…