Pardubický kraj investuje několik miliard především do modernizace silnic a energetických úspor

24.04.2014 15:11

Radní kraje dnes doplnili seznam investičních projektů v souhrnné hodnotě 4 miliard korun. Na financování projektů využijí zejména dotace z evropských fondů (například ROP NUTS II Severovýchod, OPŽP), úvěr poskytnutý Evropskou investiční bankou, ale i finanční prostředky z rozpočtu Pardubického kraje na rok 2014. „Peníze jsou určeny na modernizace silnic II. a III. třídy, na úsporná opatření v budovách škol, nemocnic, ale i na investice do sociálních ústavů nebo kulturních zařízení. Jedná se celkem o 48 projektů, které budou realizovány do konce roku 2018,“ shrnul hejtman Martin Netolický.

Pardubický kraj investuje několik miliard především do modernizace silnic a energetických úspor
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Z úvěrové smlouvy, o které rozhodli krajští zastupitelé v prosinci loňského roku, vyplývá, že úvěr nepřekročí částku 1,2 miliardy korun. Plánované dotace ze zdrojů Evropské unie mají činit přibližně 2,5 miliardy korun.

„Nejsem zastáncem úvěrů, ale EIB kraji nabídla velmi výhodné podmínky. Úvěr je určen striktně na investice a bude sloužit především k předfinancování projektů, které nám následně z velké části uhradí unie. Kraj má na tyto investice ze svého rozpočtu připraveno 300 milionů korun. Většina projektů je teprve na začátku, vše zatím financujeme z vlastních zdrojů. Požadavek na čerpání úvěru očekáváme nejdříve na podzim letošního roku,“ informoval hejtman Netolický kolegy z rady kraje. „Podle našich předpokladů bude banka požádána v první tranši v celkové výši o 500 milionů korun,“ doplnil vedoucí finančního odboru krajského úřadu Oldřich Felgr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…