Pardubický kraj je průkopníkem v energetickém managementu. Jako první kraj má celosvětový certifikát

20.10.2016 18:26

Pardubický kraj zajišťuje již od roku 2013 na svých objektech snížení spotřeb energií, nákladů na jejich pořízení a usiluje o využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Výsledkem této činnosti a zavedením procesů pro energetický management je certifikace dle celosvětově platné normy ČSN EN ISO 50001, kterou Pardubický kraj jako první ze všech krajů v České republice získal.

Pardubický kraj je průkopníkem v energetickém managementu. Jako první kraj má celosvětový certifikát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Norma stanovuje jednoduchou zásadu, kdy samospráva a energetický management Pardubického kraje stanoví plány a cíle v oblasti energetické politiky. Ty jsou pomocí postupně nastavených procesů realizovány, přičemž jejich účinnost je měřena a monitorována, aby následně Pardubický kraj mohl přijmout účinná opatření na změnu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zavedení ČSN EN ISO 50001 již na majetku Pardubického kraje uspořilo více prostředků, než celkem stálo její zavedení. Například pouze na energetických auditech pro budovy Nemocnice Pardubického kraje, a.s., které kraj dle zákona nemusí činit, bylo ušetřeno několik miliónů korun,“ dodal hejtman Netolický.

ČSN EN ISO 50001 Systémy managementu hospodaření s energií je norma, která byla v České republice zavedená teprve v roce 2012 pro implementaci a certifikaci systému energetického managementu. „Zavedený a certifikovaný systém managementu hospodaření s energií dle ISO 50001 již zajistil a dále bude zajišťovat na majetku Pardubického kraje snížení spotřeby energií a vody a zvýšení energetické efektivity,“ uvedl vedoucí odboru majetku a investic Michal Votřel s tím, že tyto úspory budou mít trvalý účinek. To vše společně se snížením dopadů na životní prostředí. V neposlední řadě zavedená norma zvyšuje šance pro získání dotací ze Státního fondu životního prostředí, případně z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PIK v programovacím období 2014 – 2020. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…