Pardubický kraj nadále podporuje záchranu unikátní stodoly ze 17. století

16.03.2017 20:05

Polygonální stodola ze 17. století, která v minulosti stála v obci Čistá se postupně díky Spolku archaických nadšenců a Institutu lidového kulturního dědictví vrací k životu v Trstěnici u Litomyšle. Již v minulosti podpořil Pardubický kraj rekonstrukci tohoto významného objektu částkou 500 tisíc korun a obdobnou částku přislíbil na dokončení náročných prací, a to především montáž slaměné doškové krytiny. Na dnešním jednání další spolupráci přislíbil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pardubický kraj nadále podporuje záchranu unikátní stodoly ze 17. století
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Úřad Pardubického kraje

„Tato stavba je skutečně unikátním dokladem lidového stavitelství v našem regionu, a proto chceme jako kraj přispět k její záchraně a zpřístupnění veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stavba byla ve velmi špatném stavu, chyběla velká část střechy a konstrukce krovů byla částečně zřícená, proto jsem rád, že se podařilo ji rozebrat, přesunout a znovu obnovovat. V současné době se čeká na montáž slaměné doškové krytiny, což je velmi náročný a nákladný proces, a proto jej chceme finančně podpořit,“dodal hejtman Netolický.

Spolek archaických nadšenců ve spolupráci s Institutem lidového kulturního dědictví realizuje projekt na obnovu roubené polygonální stodoly. Jeho cílem je záchrana unikátní dvanáctiboké roubené stodoly z Čisté u Litomyšle, pocházející z konce 17. století. V druhé polovině 19. století došlo k úpravám konstrukce krovu, se kterými souvisela i změna původního sklonu střechy. Roubená konstrukce stavby byla usazena na opukové podezdívce, jejíž výška vyrovnávala svažující se terén. Vnitřní prostor byl trojdílný. Ve středu umístěný mlat doplňovaly po stranách přístodůlky oddělené od mlatu průběžnými prahy. Vnitřní prostor byl navíc rozdělen dřevěným patrem. Sedlovou střechu stavby v poslední fázi kryly betonové tašky, které výrazně zatížily konstrukci krovů.

Podlé plánů Spolku archaických nadšenců bude stodola nadále sloužit jako zázemí pro výrobu tradiční doškové krytiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …