Pardubický kraj ocenil péči o tradiční lidovou kulturu i rozvoj památkové zóny v Ústí nad Orlicí

13.11.2019 9:10

Pardubický kraj pořádá na podzim tradiční setkání pracovníků v kultuře a památkové péči. Mimo jiné to je příležitost slavnostně vyhlásit spolu s komisí pro lidovou kulturu další držitele titulu Nositel tradice a ocenit jedno město za nejlepší uskutečněnou regeneraci městské památkové rezervace nebo městské památkové zóny za minulý rok. Tím se nyní stalo Ústí nad Orlicí.

Pardubický kraj ocenil péči o tradiční lidovou kulturu i rozvoj památkové zóny v Ústí nad Orlicí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Setkali jsme se tu s pracovníky z kulturní sféry nejen na předávání ocenění, ale také jsme diskutovali o projektech v oblasti kultury,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „ Letos jsme získali s významnou evropskou dotací velmi důležitý nový depozitář pro Východočeské muzeum v Pardubicích. Pracuje se na dalším evropském projektu na samotném Zámku Pardubice, rekonstrukcí prochází Portmoneum v Litomyšli a vypsali jsme soutěž na firmu, která zrekonstruuje Winternitzovy automatické mlýny pro Východočeskou galerii. Zanedlouho dokončíme stavební část rekonstrukce tří domů na Příhrádku pro Knihovní centrum U Vokolků a nové společenské zázemí právě získává Dům hudby. Hodláme se podílet na opravě Larischovy vily a letos opět vzrostly naše dotace pro památky a kulturu v kraji.“

Pardubický kraj vede od roku 2013 Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury a od roku 2015 zapisuje Nositele tradic lidových řemesel. Také letos se oba seznamy rozšířily, a to o zápis lanškrounského masopustu a podkováře Václava Ráliše.

Městský masopustní průvod v Lanškrouně

„Členové komise v případě tohoto kulturního statku vyzdvihli především skutečnosti, že došlo téměř před 20 lety k obnovení masopustního průvodu v Lanškrouně na základě historicko-etnografického výzkumu. Výzkum byl ztížen skutečností, že se jedná o oblast, v níž došlo po druhé světové válce k odsunu německého obyvatelstva, tradiční vazby uvnitř komunity byly zpřetrhány. Obnovení masopustního průvodu pomáhá k navázání na tradice regionu a vytváření povědomí sounáležitosti obyvatel,“ řekla etnografka Ilona Vojancová.

Podkovář Václav Ráliš

Pardubická rodina Rálišů je již šest generací spjata s podkovářským řemeslem. Během posledních tří generací se muži zaměřili na kování a péči o kopyta závodních koní, později také na péči o kopyta koní s různým ortopedickým defektem. Dědeček pana Ráliše – Václav Ráliš (narozený roku 1894) se díky svým znalostem stal vyhledávaným podkovářem pro okolní šlechtické rody (Kinští, Nosticové), jejichž vášní byly závody na koních. Ing. Václav Ráliš se mezi koňmi a v podkovářské dílně pohyboval už jako malé dítě a postupně vše odkoukával od svého otce. V době, kdy měl absolvovat vyučení v tomto řemesle, došlo ke zrušení oborů, a proto zůstal u svého otce na zkušené a po letech mu bylo studium zpětně uznáno. Absolvoval stavební fakultu VUT v Brně a až do roku 1989 provozoval dílnu s otcem po zaměstnání. Od konce devadesátých let se věnuje podkovařině na plný úvazek. Věnuje se i koním s ortopedickými vadami. V současnosti je vyhledávaným podkovářem, jeho práci opakovaně vyžadují nejen naši, ale i zahraniční majitelé koní.

Ústí nad Orlicí

Město Ústí nad Orlicí se ucházelo o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPZ za rok 2018 díky tomu, že prakticky už od roku 1990 vrací historickou část města do dobré kondice plně v intencích památkové péče. V roce 2018 byla dokončena revitalizace centra městské památkové zóny. Opraveny jsou historické domy i sochařská výzdoba. Poslední novinkou byl vznik parku u kostela, o který město usilovalo už před více než 100 lety. „Park u kostela Nanebevzetí Panny Marie, který na místě bývalého hřbitova ožil, se stal průchozí spojkou směrem k divadlu i nádherným relaxačním místem. V letošní soutěži Stavba roku Pardubického kraje byl oceněn uznáním poroty,“ podotkl Roman Línek.

Město velmi dobře spolupracuje s církví na opravě mnoha památek. Dotacemi z památkové péče pomáhá i Pardubický kraj. Společně se podařila například obnova krovu a střechy kostela, celková obnova ohradní zdi v areálu za kostelem a další související práce i restaurování sochy Jana Nepomuckého.

Starosta Petr Hájek převzal z r rukou 1. náměstka hejtmana Romana Línka symbolický šek na 100 tisíc korun. „Peníze využijeme v rámci programu obnovy městské památkové zóny, konkrétně na opravu omítky Hernychovy vily, která po deseti letech od své celkové rekonstrukce potřebuje dílčí drobné úpravy,“ uvedl starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…