Pardubický kraj opraví budovu bývalé finanční stráže v Horní Lipce

10.11.2016 19:57

Pardubický kraj chystá zásadní rekonstrukci objektu bývalé finanční stráže v Horní Lipce nedaleko Králík. Objekt, který kraj převzal do svého vlastnictví v roce 2015, se tak dočká nezbytné modernizace za více jak 11 a půl milionu korun. Po rekonstrukci by mohl sloužit například při lyžařských kurzech nebo školách v přírodě.

Pardubický kraj opraví budovu bývalé finanční stráže v Horní Lipce
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„V rámci stavby zrekonstruujeme vnitřní prostory objektu a provedeme stavební a dispoziční úpravy všech podlaží. Po rekonstrukci bude nová kapacita objektu celkem 41 lůžek,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V současné době probíhají vstupní konzultace projektové dokumentace a na konci ledna příštího roku by měla být zpracovaná dokumentace pro podání žádosti o stavební povolení. Samotné zahájení rekonstrukce plánujeme na květen 2017,“ dodal Netolický s tím, že vše by mělo být dokončeno v říjnu příštího roku.

Budova, kterou kráčela historie

Hlavní budova objektu byla dostavěna v roce 1935 a bylo v ní umístěno Oddělení Finanční stráže Prostřední Lipka, které bylo podřízeno tehdejšímu Inspektorátu Finanční stráže v Králíkách. Po podpisu Mnichovské dohody museli příslušníci Finanční stráže, v té době už zařazení v jednotkách Stráže obrany státu, objekt nuceně opustit a postupně ustupovat do vnitrozemí. Po ukončení II. světové války se do objektu vrátili a znovu zahájili výkon strážní služby na státní hranici, nyní však už s Polskem. V roce 1948 došlo ke zrušení Finanční stráže a její kompetence převzal Sbor národní bezpečnosti. Problematiku celnictví pak od roku 1949 převzaly do své působnosti finanční odbory tehdejších Okresních národních výborů, při kterých byla zřízena celní oddělení. Celní správa pak znovu získala svéprávné postavení v roce 1952, kdy byla začleněna pod Ministerstvo zahraničního obchodu. Činnost finanční stráže obnovena nebyla, objekt Horní Lipka převzala armáda, která ho využívala jako kasárna.

V roce 1991 byla obnovena činnost celní stráže a byly zřízeny celní stanice v celním pohraničním pásmu. V roce 1997 byla činnost celních stráží ukončena. Horní Lipka poté měla řadu statut výcvikového zařízení služební kynologie. V roce 2013 požádal Pardubický kraj o bezplatný převod objektu do svého vlastnictví. Převod byl dokončen počátkem roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…