Pardubický kraj podporuje rozšíření povědomí o nízkoenergetickém stavitelství

20.08.2015 11:13

Takzvané pasivní domy získávají postupně povědomí nejen mezi odbornou, ale i laickou veřejností. Rozšíření této energeticky šetrné metody výstavby podporuje také Pardubický kraj. Z tohoto důvodu inicioval hejtman Martin Netolický setkání zástupců kraje, stavebních škol, ale také odborníků z oboru, jehož výstupem by mělo být v budoucnu otevření Stavebního centra pasivního bydlení na území kraje, které by působilo v oblasti vyškolování odborných pracovníků a informovalo veřejnost o možnostech pořízení pasivního bydlení.

Pardubický kraj podporuje rozšíření povědomí o nízkoenergetickém stavitelství
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Evropská unie se v rámci strategie Evropa 2020 zavázala snížit o 20 procent celkové emise skleníkových plynů a celkovou spotřebu energie v členských zemích. Zároveň chce u celkové spotřeby energie dosáhnout dvacetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pasivní bydlení je proto jednou z možností, jak tohoto cíle dosáhnout, a jsem přesvědčený, že je nutné pracovat jak s odbornými pracovníky ve stavitelství, tak prezentovat tuto alternativu veřejnosti. Proto se chceme ve spolupráci se středními stavebními školami zasadit o vznik nejen informačního, ale i školicího centra, které by tuto úlohu do budoucna plnilo,“ sdělil Martin Netolický.

Ten s touto myšlenkou seznámil ředitele stavebních škol v rámci kraje, jelikož v právě v jejich budovách by toto centrum mělo být vybudováno. „Nabízí se objekt stavební školy ve Vysokém Mýtě na ulici Kpt. Popplera, který škola v současné době nevyužívá,“ uvedla radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová. „V současné době zjišťujeme možnosti získání dotace z evropských fondů na potřebnou rekonstrukci a úpravu budovy pro tyto účely, ale také na zajištění školicích kapacit,“ dodal Martin Netolický.

V České republice platí v novela zákona o hospodaření energií, která mimo jiné stanoví, že již od 1. ledna 2016 musí všechny nově postavené veřejné budovy s plochou nad 1500 metrů čtverečních splňovat kritéria pasivního domu. Postupně do roku 2020 budou muset mít všechny budovy téměř nulovou spotřebou energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …