Pardubický kraj pokračuje v přípravách fúze nemocnic. Upraví jejich základní jmění

31.03.2014 13:50

Pardubice (31. 3. 2014) – Radní Pardubického kraje dnes projednali aktualizovaný harmonogram fúze pěti nemocnic poskytujících akutní lůžkovou péči v regionu. Nezbytným krokem k úspěšnému provedení fúze je vynulování kumulované ztráty. Toho chtějí radní na návrh představenstev docílit snížením základního jmění nemocnic, vyjma Pardubické krajské nemocnice.

Pardubický kraj pokračuje v přípravách fúze nemocnic. Upraví jejich základní jmění
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Nemocnice Chrudim

„Jedná se o jeden z nezbytných a plánovaných realizačních kroků. Díky této účetní operaci dostaneme kumulovanou ztrátu na nulu. Splníme tak zákonné podmínky pro zápis nástupnické společnosti do obchodního rejstříku,“ vysvětluje 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.  V původním plánu, který v únoru schválili zastupitelé kraje, se počítalo se snížením základního jmění i v Pardubické krajské nemocnici. „Zpřesněné výsledky ukázaly, že nemocnice dosáhla výrazného kladného hospodářského výsledku. Svoji kumulovanou ztrátu si tak sníží sama. U ostatních čtyř nemocnic je ale tento účetní krok nezbytný,“ shrnuje náměstek Línek. Snížení základního jmění musí ještě odsouhlasit zastupitelé na dubnovém jednání.

Další pomoc půjde do Chrudimské nemocnice

Druhé zvýšení základního kapitálu o deset milionů korun navrhuje rada v Chrudimské nemocnici. Tentokrát přímou peněžitou formou. „První navýšení o deset milionů, které už proběhlo, pomohlo vyřešit akutní potřeby. Vzhledem k tomu, že vlastní zápis nové společnosti je posunut až na konec roku, je nutné původní částku o dalších deset milionů korun navýšit,“ konstatuje Línek. Kraj na to použije přebytky ze svého rozpočtu z roku 2013.

Finanční injekce Chrudimské nemocnici nic nemění na záměru schváleném na únorovém zastupitelstvu kraje. Samospráva tehdy rozhodla o fúzi pěti nemocnic do jedné společnosti, ale zároveň také o navýšení základního jmění nástupnické organizace o 250 milionů korun v průběhu příštích dvanácti měsíců. Zmíněné navýšení v Chrudimské nemocnici již spadá do tohoto finančního rámce. „Po dokončení fúze bychom měli mít jednu společnost – Nemocnice Pardubického kraje, a. s., se základním jměním přesahujícím půl miliardy korun a žádnou či minimální kumulovanou ztrátou,“ uzavřel Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…