Pardubický kraj představil své cesty proměn

12.05.2015 13:03

Sedmý ročník výstavy Má vlast cestami proměn byl slavnostně zahájen v sobotu 9. května na Vyšehradě za velkého zájmu přibližně jednoho tisíce návštěvníků. Zcela zaplněné královské Akropoli se v celé své kráse představilo 99 zvelebených míst ze všech koutů naší vlasti. Na 33 výstavních stojanech tak mohli návštěvníci poprvé spatřit PROMĚNY roku 2015. Nechyběly ani proměny z několika míst Pardubického kraje.

Pardubický kraj představil své cesty proměn
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Sedmý ročník výstavy Má vlast cestami

„Na Vyšehradě se představil projekt knihovny, hřiště a naučné stezky v Písečné na Orlickoústecku, oprava fasády základní a mateřské školy v Telecím na Svitavsku, Výrovský Mlýn v Břehách u Přelouče, in-line stezka s lávkou v Moravské Třebové a park Na špici a Třída Míru v Pardubicích. Troufám si tvrdit, že náš kraj reprezentovaly výborně, byť na stupně vítězů nedosáhly,“ sdělil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil, který nemohl na slavnostním zahájení chybět.

Na Vyšehradě se setkala „kamenná srdce Vyšehradu“ všech 11 zúčastněných krajů. Zatímco zástupci krajů, které se do putovní výstavy zapojily už v minulých letech, si své srdce přivezli s sebou, představitelé nových partnerských krajů – Karlovarského, Královéhradeckého, Libereckého, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického, Plzeňského, Středočeského, Ústeckého, Zlínského a Hlavního města Prahy přijali symbolické kamenné srdce Vyšehradu z rukou známého kardiochirurga Jana Pirka.

Oprávněným vítězem s nejvyšším počtem hlasů se stala proměna zámku v Kuníně, „stříbro“ si odnesl Manský dvůr z Dolního Žandova a bronz patří zrekonstruovanému kostelu Nanebevzetí Panny Marie v obci Bartošovice-Neratov. Slavnostní akt předávání diplomů doprovodila píseň Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Chválím tě země má v podání dětského sboru Mendy. Putování nových proměn požehnal děkan Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Tomáš Holub. Poctu stromům pronesl známý botanik Václav Větvička. Poté se stovky návštěvníků za hezkého jarního počasí vydaly ke stánkům jednotlivých krajů, kde pro ně byly připraveny zajímavé prezentace a mnohdy i ochutnávky krajových specialit.

Každý jednotlivý kraj se zde právem pochlubil tím nejlepším. Rodiny s dětmi si odnášely zajímavé tipy na výlety a zjišťovaly, jak dobře znají svou vlast. Během celého dne měli návštěvníci možnost navštívit přes 30 stánků s výrobky, které právem nesou regionální značky kvality. Mohli jsme nejen ochutnat skvělé české a moravské pochoutky a nápoje, ale vyzkoušet si například výrobu ručního papíru, navlékání skleněných perliček nebo výrobu mýdla. Na celodenní akci se nenudily ani děti. Bohatý program byl ve znamení her s tematikou Vyšehradu a Mé vlasti a tvořivé ratolesti si mohly vyrobit vlastní tričko, či přáníčko ke Dni matek.

Zájemcům o historii se naskytla jedinečná možnost si zdarma a s kvalifikovanými průvodci prohlédnout vyšehradské památky. Výjimečně pro tuto zvláštní příležitost byl od 14.30 don16.30 otevřen Slavín.

Výstavu si veřejnost může prohlédnout na Vyšehradě před Starým purkrabstvím do 15. června. Poté bude rozdělena do jednotlivých kolekcí a vydá se na svou celoroční pouť po celé zemi. Letos poprvé je po dobu setrvání výstavy na Vyšehradě připraven i doprovodný

odborný program zaměřený na urbanismus, krajinářství a zahradní architekturu.

Podrobnosti na www.cestamipromen.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…