Parkinsonova choroba stojí VZP ročně 390 milionů, přibývá lidí léčených nejmodernějším přípravkem

14.04.2015 10:39

Více než 15 700 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny se loni léčilo s Parkinsonovou chorobou. Pojišťovna na jejich léčbu vydala přes 388 milionů korun. Zatímco počty nemocných a celkové náklady se v posledních letech výrazněji nemění, dramaticky loni přibylo klientů, kteří byli léčeni nejmodernějším léčivým přípravkem Duodopa. V meziročním srovnání se jejich počet navýšil o třetinu. Náklady na léčivo Duodopa představovaly více než 11 % z celkových nákladů vydaných na léčbu nemocných s Parkinsonem.

Parkinsonova choroba stojí VZP ročně 390 milionů, přibývá lidí léčených nejmodernějším přípravkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova VZP

Počet klientů VZP s Parkinsonovou chorobou se loni zvýšil o necelé jedno procento. Zejména díky tlaku na cenu léků se nicméně pojišťovně podařilo celkové náklady na léčbu této skupiny nemocných o necelá dvě procenta snížit.

V počtu klientů léčených pomocí přípravku Duodopa ovšem pojišťovna zaznamenala zcela opačný trend. Výrazně stoupl jejich počet (+33 %), a tím pádem i náklady, které VZP vydala za jejich léčbu (+15,95 %). A to i přesto, že se pojišťovně podařilo stlačit průměrné roční náklady na jednoho klienta léčeného přípravkem Duodopa z více než 1 milionu na 900 tisíc Kč.

Lék Duodopa je nemocnému dodáván pumpou přímo do zažívacího traktu. Pumpa léčivo přesně dávkuje. Jde o takzvanou poslední linii léčby, určenou pro pacienty v pokročilém stadiu nemoci. Vzhledem ke všem indikačním kritériím je vhodná jen pro zlomek všech nemocných. Těm pomáhá zlepšit kvalitu života v průměru na dva roky.

Navýšení počtu klientů, kteří jsou léčeni přípravkem Duodopa, bylo loni jedním z prvních výsledků činnosti nově zřízené Pacientské rady VZP. „Jsme velice rádi, že rada má konkrétní výsledky s jasným přínosem pro nemocné,“ řekla k tomu Jana Petrenko, která jako předsedkyně Koalice pro zdraví vytvoření Pacientské rady VZP iniciovala.

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění centrální nervové soustavy. Pacient postupně není schopen ovládat svůj pohyb. Stav se během dne střídá – někdy může nemocný působit jako téměř zdravý člověk, jindy jen ztuhle sedí či naopak trpí mimovolními pohyby. Častým projevem je třes, nemocní mívají problémy s komunikací, artikulací, psaním. Postupně se mohou přidávat deprese a další potíže. Nejvíce nemocných zaznamenala VZP v Praze, na jižní Moravě a ve středních Čechách. Výskyt podrobně zachycuje následující tabulka.

To, že jak počet, tak podíl nemocných léčených přípravkem Duodopa se v jednotlivých krajích poměrně výrazně liší, je dáno tím, že lék je vhodný jen pro zlomek všech pacientů. S tím pak souvisejí i rozdílné průměrné náklady na léčbu v jednotlivých regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…