Paroplynový cyklus je hotov, nyní čeká na svou příležitost

23.12.2014 20:43

Kompletní vyzkoušení, uvedení do provozu a následnou kolaudaci má již za sebou nový paroplynový cyklus (PPC) Skupiny ČEZ, který se nachází v areálu Elektrárny Počerady. Výstavba paroplynového zdroje je přitom součástí programu obnovy elektráren Skupiny ČEZ a svými parametry vhodně doplňuje stávající portfolio výrobních zdrojů této energetické společnosti. Paroplynový cyklus má celkový výkon 838 MW s vyvedením výkonu 400 kV s napojením na stávající síť ČEPS. Jeho čistá účinnost je 57,4%.

Paroplynový cyklus je hotov, nyní čeká na svou příležitost
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Po úspěšné kolaudaci stavby zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, byla paroplynu udělena licence na výrobu elektřiny od Energetického regulačního úřadu. Tím byl de facto zahájen i dvouletý záruční provoz celého zařízení. Paroplynový cyklus byl přitom navržen a realizován na základě nejlepších dostupných technologií (BAT) v oboru a je svou velikostí první reálnou aplikací v podmínkách České republiky. Jeho předpokládané nasazení se bude odvíjet podle aktuální situace na trhu s elektřinou,“ říká František Strach, ředitel elektráren Ledvice, Počerady a nově i PPC Počerady.

Vzhledem k tomu, že Paroplynový zdroj Počerady je vyprojektován a postaven tak, aby byl velmi flexibilní pro potřeby trhu s elektřinou, bude neustále k dispozici dispečerskému řízení elektrizační soustavy s možností najetí do provozu v horizontu jednoho dne od zadání požadavku. „Ve finále tedy půjde o disponibilní zdroj, který bude v době příznivé cenové situace na trhu s elektřinou nasazován v souladu s projektovaným zadáním. Jedná se hlavně o podzimní a zimní měsíce. V letních měsících bude zdroj zakonzervován buď vysoušeným vzduchem, nebo dusíkem a čpavkovou vodou s hydrazinem tak, aby i v této době v případě potřeby mohl být v horizontu jednoho až tří dnů – dle zvoleného typu konzervace k dispozici,“ dodal ředitel Strach. Využití paroplynového zdroje je totiž v současné době omezeno právě z důvodu nepříznivé cenové situace na trhu s elektřinou.

Výstavba PPC Počerady byla zahájena 1. dubna 2011. Následná stavební připravenost trvala pouhých deset měsíců, poté přišla na řadu montáž hlavních technologií, včetně dvou plynových a jedné parní turbíny, spalinového výměníku, plynové přípojky, komunikačních systémů a dalších technologií. Na konci roku 2012 proběhlo chemické čištění bloku, první zapálení plynové turbíny GT 1 se uskutečnilo již 4. února 2013. Po něm došlo na primární zkoušky ochran generátoru a první přifázování GT 1. První pára do parní turbíny byla vpuštěna 28. června 2013, čemuž předcházely profuky kotlů a parovodů.
Další zkoušky, včetně 144 hodinového komplexního odzkoušení s garančním měřením a certifikací podpůrných služeb, pak prověřovaly funkčnost celé technologie. Zejména kvůli vibracím a chvěním různých částí turbín a čerpadel, bylo nutné některé testy a garanční měření několikrát opakovat, a to vždy po opravách dané technologie. „Finálním výsledkem je v požadované kvalitě úspěšně dokončené dílo s dodrženým rozpočtem a se splněnými požadavky na bezpečnostní provoz a životní prostředí,“ poznamenal František Strach.

Realizace PPC Počerady o výkonu až 880 MW Skupinou ČEZ je vůbec první svého druhu a tak velkého rozsahu v České republice. Jedná se o investičně nejlevnější stavbu, ve finále se totiž náklady na realizaci podařilo z plánovaných 16 miliard korun ještě díky důslednému řízení financování projektu snížit o investiční náklady ve výši 1 223 miliónů korun. Na druhou stranu je v současné době, jak již bylo výše uvedeno, provozně nejméně ekonomický mezi bloky v portfoliu Skupiny ČEZ. „Z naší strany se všichni zainteresovaní podíleli na výstavbě tohoto jedinečného, koordinačně, technicky a časově náročného energetického díla s velkým nasazením a úsilím. Už jen proto věříme, že paroplynový cyklus v Počeradech najde v budoucnu, a to zejména díky své velké flexibilitě, vysoké účinnosti a minimálnímu vlivu na životním prostředí své uplatnění na neustále se měnícím trhu s elektrickou energií,“ uzavřel Václav Matys, ředitel útvaru obnova zdrojů divize výroba Skupiny ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…