Partnerské regiony prosazují kvalitnější vlakové spojení Pardubic s Vratislaví

16.05.2017 19:30

Na oficiální návštěvu Pardubického kraje zavítal maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Adam Przybylski. Po setkání s hejtmanem Martinem Netolickým a jednání se členy krajské rady navštívil v odpoledních hodinách také pardubické letiště, kde se seznámil se stavbou nového letištního terminálu. Návštěvu kraje zakončila polská delegace prohlídkou pardubického zámku.

Partnerské regiony prosazují kvalitnější vlakové spojení Pardubic s Vratislaví
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Jednání členů Rady Pardubického kraje s maršálkem Dolnoslezského vojvodství

„S polskou stranou máme společnou hranici, a proto spolupracujeme v rámci čerpání finančních prostředků na přeshraniční spolupráci. Navíc máme podepsanou celou řadu dohod, a to nejen mezi regiony, ale například také mezi naší Správou a údržbou silnic a dolnoslezskými silničáři,“ sdělil Netolický.

Podpora stavby důležitých komunikací, ale také rychlejší propojení Pardubic A Vratislavi

Jedním z hlavních témat debaty byla problematika dopravní infrastruktury a propojení obou regionů jak po silnici, tak především po železnici. „Z našeho pohledu by mohla být lépe a více využívána například železniční trať z Ústí nad Orlicí přes Letohrad, Dolní Lipku do Mezilesí. Stejně tak si myslím, že současné propojení Pardubic a Vratislavi, které funguje jako zastávkové, by si zcela jistě zasloužilo podobu spěšného vlaku nebo vlaku vyšší kategorie,“ sdělil Netolický, který také připomněl významný projekt v oblasti dopravní infrastruktury. „Dlouho se hovoří o propojení Vratislavi, Brna a Vídně, tedy dálnice D43, která není jen v zájmu kraje, ale celé České republiky. Bohužel však nebyla stále realizována a silniční propojení obou regionů není ideální. Zároveň je nutné dobudování dálnice D11 a zkapacitnění silnic směrem do Polska,“ řekl Netolický, na kterého navázal náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. Ten připomněl projekty v oblasti dopravní infrastruktury, které v příhraniční oblasti Pardubický kraj v minulosti realizoval, ale také investice, které se v nejbližších letech chystají.

Vojvodství opravuje hrob Arnošta z Pardubic

Významné historické propojení obou regionů je také v podobě Arnošta z Pardubic, který je pochován v dolnoslezském Kladsku. „V současné době je dokončována třetí etapa rekonstrukce náhrobku v kostele Nanebevzetí Panny Marie, na které se výrazně podílí studenti Univerzity Pardubice, konkrétně restaurátorské fakulty,“ sdělil 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Projekty v cestovním ruchu mají na obou stranách zelenou

Členové krajské rady se také seznámili s připravovanými projekty v oblasti cestovního ruchu. „V současné době je připravován projekt Česko-polské hřebenovky, na které se finančně podílí také Pardubický kraj. Kolegové nás seznámili s dalšími projekty, které se zdají být pro rozvoj cestovního ruchu velmi zajímavé, a budeme se s nimi chtít nejprve detailněji seznámit, abychom mohli rozhodnout o jejich podpoře,“ sdělil hejtman Netolický.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…