Pastviny hostily mistrovství vodních záchranářů

01.06.2015 13:47

Vodní dílo Pastviny v Pardubickém kraji hostilo v sobotu 30. května Mistrovství záchranných týmů HZS a složek IZS. Čtvrtý ročník akce, kterou pořádá Vodní záchranná služba ČČK PS Pastviny, přivítal v pastvinském kempu Šlechtův palouk 8 týmů vodních záchranářů z České republiky i ze zahraničí. Soutěž, která připravuje týmy na skutečné zásahy, v nichž jde o vteřiny a často také o lidské životy, podpořila Nadace ČEZ částkou 50 tisíc korun.

Pastviny hostily mistrovství vodních záchranářů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pro pětičlenné týmy hasičských záchranných sborů, vodních záchranných služeb a Policie ČR je pravidelné soutěžení v záchranářských disciplínách důležitou součástí přípravy na reálné zásahy. „Mistrovství sice funguje jako soutěž s vítězi a poraženými, jde na něm vždy ale především o vzájemnou výměnu zkušeností, prověření funkčnosti používaného vybavení a výběr nejvhodnějších taktických prvků, které týmy následně mohou zapracovat do svých metodik. Hlavním cílem tedy je, aby při reálných zásazích fungovalo vše co nejlépe a nejrychleji,“ sdělil Oldřich Houdek z pořádající záchranné služby ČČK PS Pastviny.

Na břehu i hladině vodní nádrže Pastviny se týmy hasičů a policie utkaly v několika fyzicky i znalostně náročných disciplínách. Záchranáři například museli zvládnout obtížnou manipulaci se záchranným plavidlem, slalom, kotvení popředu, pozadu i záchranu tonoucí osoby ze břehu osobním zásahem ze člunu, včetně její resuscitace. Dále týmy předvedly znalost problematiky traumatologie, kdy ošetřovaly zraněné osoby a následně je transportovaly k lékaři. Se vším si nejlépe poradilo družstvo Policie ČR z Územního odboru Ústí nad Orlicí, za nimi se na stupně vítězů postavili ještě záchranáři z HZS Územního odboru Chrudim a HZS Stanice Žamberk.

Konání Mistrovství záchranných týmů HZS a složek IZS podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Možnost pravidelně trénovat záchranné akce ve vodě není pro většinu záchranných složek samozřejmostí, přitom je v takovýchto případech nutné počínat si velice rychle a obratně. Neváhali jsme proto podpořit Mistrovství na Pastvinách, díky kterému získají zúčastnění hasiči a policisté cenné zkušenosti pro záchranu lidských životů,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …