Páteční premiéra v Divadle pod Palmovkou

25.02.2016 22:00

26. února uvede Divadlo pod Palmovkou letošní šestou (!) premiéru – dramatizaci cenami ověnčeného románu Jonathana Littella Laskavé bohyně v režii Michala Langa.

Páteční premiéra v Divadle pod Palmovkou
Foto: Divadlo pod Palmovkou
Popisek: Laskavé bohyně

Román Jonathana Littella je právem považován za jedno ze stěžejních děl současné světové literatury. Fiktivní paměti Maximiliena Aueho zachycují s nebývalou otevřeností, přesností a historickou věrností osudy jednoho mladého, dobře zajištěného, vzdělaného a víceméně „slušného esesáka“, který se stal masovým vrahem.

Autorem dramatizace 900 stránkového románu Jonathana Littella Laskavé bohyně je dramaturg Slovenského národního divadla Daniel Majling. I pro divadelní zpracování zůstal základní příběh stejný. Hra je vlastně studií toho, jak se z kultivovaného člověka, který je vzdělaný a rozumí vážné hudbě a poezii, stane fašista a vrahoun. Homosexuál a člen zpravodajských služeb SS Aue prostě jen plní rozkazy shora – nejdřív zabíjet muže, pak zabíjet všechny a pak se s tím vyrovnat.

Režisér Michal Lang chápe obzvlášť v dnešní době toto nesmírně silné téma nejen jako „…důkladné zmapování toho, jak náckovství vyrůstá z maloměšťáctví, z měšťákova strachu o ty svoje jistoty. Když se měšťák začne bát, je velice snadno manipulovatelný, lehce se z něj pod vedením nějakého „velkého ducha“ stane xenofob a rasista. Však sám Aue ve hře říká: Podívejte, tohle se stalo mně, a mohlo se to velmi snadno stát i vám. Máte štěstí, že jste nezažili válku – možná byste se za jiných podmínek zachovali úplně stejně jako já.“

V hlavní roli diváci uvidí Jana Teplého. V dalších rolí se pak představí např. Ondřej Volejník, Zuzana Slavíková, Ondřej Veselý, Martin Hruška, Ivan Jiřík, Zdeněk Kupka, Stanislav Šárský a další.

V sobotu 27. února je druhá premiéra a první reprízy jsou 1. a 19. března.  Dubnové (9. 4.) a květnové reprízy této inscenace budou uváděny v rámci divadelní přehlídky Svět knihy na jevišti. Každý divák obdrží jako bonus kupon s 50% slevou ze vstupného na Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy (12. -15. 5. 2016) na Výstavišti v Holešovicích.

Do konce sezony Divadlo pod Palmovkou uvede ještě 12. března inscenaci Nikolaje Peneva Náměsíčná komedie aneb Kankán u starého mládence od Seana O´Caseye, dále v dubnu Shakespearův Večer tříkrálový v režii Ivana Krejčího a v květnu obnovenou premiéru Krvavé svatby Federica Garcíi Lorcy v režii Michala Langa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…