Patnáctý Tankový den v Lešanech přilákal tisíce diváků

05.09.2017 7:32

Ve Vojenském technickém muzeu Lešany u Týnce nad Sázavou se odehrál svátek všech příznivců vojenské techniky. Vojenský historický ústav Praha (VHÚ) tentokrát pro návštěvníky připravil jako hlavní bod programu ukázku, v níž se odehrálo střetnutí připomínající boje mezi americkou a německou armádou za druhé světové války. Součástí byla i ukázka novodobých výrobků domácího zbrojního průmyslu.

Patnáctý Tankový den v Lešanech přilákal tisíce diváků
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Tradice Tankových dnů v Lešanech trvá již patnáctým rokem a za tuto dobu navštívily akci již stovky tisíc diváků. A zájem stále trvá – i na letošní 15. ročník se přišlo podívat několik tisíc příznivců vojenské historie. K vidění byla těžká vojenská technika včetně tanků, a to jak ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha, tak nejrůznějších organizací, spřátelených spolků a sdružení, především klubů vojenské historie. Významným dílem se na letošním dni podílela Armáda České republiky.

Druhoválečná ukázka

Bojová ukázka US Army versus německá armáda připomínající boje za druhé světové války vtáhla diváky do historie a ukázala útrapy, ale i statečnost vojáků v bojích za druhé světové války. Trvala téměř půl hodiny a představila se v ní řada klubů vojenské historie. V aréně se vystřídaly i těžké stroje z válečné doby včetně tanků a obrněných pásových vozidel. Druhým klíčovým bodem programu bylo představení tanků od období první republiky až po současnost.

„Jsme velice rádi, že se vše podařilo. Patnáctý ročník je až neskutečný. Letošní ukázka střídá historické etapy. Dnešek jsme záměrně nevěnovali žádnému tématu, protože se připravujeme na rok příští, kdy bude stoleté výročí vzniku Československé republiky, které pro nás, Vojenský historický ústav, bude velmi důležité," uvedl plukovník Aleš Knížek, ředitel VHÚ. Ministr obrany Martin Stropnický následně dodal: „Těší nás obrovský zájem diváků. Je vidět, že lidem rozhodně není obrana země lhostejná, což právě dokazují i tyto akce. Když jsem nastupoval, měla armáda zhruba 22 tisíc vojáků, teď se blížíme 25 tisícům a zájem neustále roste,“ konstatoval ministr obrany.

Novinky obranného průmyslu

Po historických ukázkách a technice následovala prezentace současného zbrojního průmyslu – představilo se vozidlo NIMR AJBAN 440A určené k přepravě několika mužů pěchoty, dále bylo k vidění vozidlo vyrobené podnikem SVOS Přelouč, rovněž určené k boji i přepravě menšího počtu osob.

Součástí Tankového dne byly i tradiční doprovodné akce. Jednalo se například o ukázku výcviku služebních psů z Centra vojenské kynologie Chotyně, pro návštěvníky byla připravena také vědomostní soutěž a zájemci si mohli prohlédnout i zrenovovanou expoziční halu “Ostravská operace”, která ukazuje boje z jara roku 1945. V expozici, která je v provozu od roku 2005, byla provedena kompletní výměna krycích desek a mantinelů, žárovkové lampy byly vyměněné za leddiodové, nově byly instalovány vizuální efekty (stroboskopy), doplněna byla i částečná výdřeva okopu, aby se celek přiblížil více k realitě. Další informace k akci a fotografie techniky naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…