Pedagogická komora podporuje poslanecké návrhy na dodatečné navýšení rozpočtu pro školství

02.12.2019 17:56

Vedení Pedagogické komory, z. s., podporuje všechny pozměňovací návrhy poslanců k zákonu o státním rozpočtu na rok 2020, které dodatečně navyšují kapitolu školství.

Pedagogická komora podporuje poslanecké návrhy na dodatečné navýšení rozpočtu pro školství
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

„Oceňuji, že řada poslanců předložila konkrétní změny, které pomohou zmírnit výrazné podfinancování českého školství,“ uvedl Janek Wagner, viceprezident spolku Pedagogická komora.

Poslanci z různých politických stran navrhují dodatečně navýšit školský rozpočet o 3 až 5,5 miliardy korun, aby měli ředitelé škol k dispozici více peněz na netarifní části platů pedagogických pracovníků.

„Klíčové bude, zda se poslanci shodnou na jednom z návrhů a zda některý z opozičních návrhů podpoří komunisté nebo sociální demokraté,“ říká prezident Pedagogické komory Radek Sárközi, „největší šanci na schválení má zřejmě společný návrh Kateřiny Valachové a Václava Votavy, ale musela by ho podpořit kromě poslanců ČSSD i celá opozice.“

Pedagogická komora oslovila v listopadu všechny poslance otevřeným dopisem, v němž doporučuje tři změny v rozpočtu na rok 2020 – navýšení financí na nadtarifní části platů učitelů o 5 miliard korun (především na odměny, které rozdělují ředitelé škol), zvýšení prostředků na příplatky za třídnictví o 2 miliardy korun a navýšení peněz na nákup pomůcek a učebnic pro žáky (ONIV) o 1,5 miliardy korun.

„Jsem rád, že někteří poslanci podklady Pedagogické komory využili,“ uvádí Radek Sárközi, „finance na odměny, ostatní neinvestiční náklady a třídnické příplatky dlouhou dobu stagnují a za posledních 10 let se nezvýšily ani o inflaci.“

Další poslanecké návrhy se týkají prostředků na navýšení kapacity mateřských škol, zvýšení platů vysokoškolských učitelů, 14. platovou třídu pro ředitele škol, více financí pro učitele soukromých a církevních škol, na platy a zázemí pro asistenty pedagoga, pro speciální školství, na volnočasové aktivity dětí a mládeže apod.

„Pedagogická komora podporuje i tyto pozměňovací návrhy, protože kam se v oblasti vzdělávání podíváme, tam chybí peníze,“ dodává Janek Wagner.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…