Peníze z Junckerova balíku dá vláda ČEZu, v rozporu s plánem Komise

10.12.2014 10:58

Ministři financí členských států EU dnes jednali o tzv. Junckerově investičním balíku. Na projekty v souladu se strategickými prioritami nové Komise, lze získat finance v celkové výši až 315 miliard Euro.

Peníze z Junckerova balíku dá vláda ČEZu, v rozporu s plánem Komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Cíle v oblasti energetiky přitom představuje Energetická unie (1), iniciativa nové Evropské komise. Jedním z hlavních cílů je udělat z Evropy světovou jedničku ve vývoji a nasazení obnovitelných zdrojů. České projekty jdou ale opačným směrem, řada navržených projektů je kontorverzních (2).

Česko požaduje finance na novou paroplynovou elektrárnu ČEZu v Mělníce. Již dokončený paroplynový blok v Počeradech přitom stále nevyrábí a investici v Mělníce firma odložila, elektřina z plynových zdrojů není konkurenceschopná.

Pro další záměry již Česká republika žádala financování ať v rámci Nástroje pro propojení Evropy nebo z evropských strukturálních fondů. Jedná se o vedení vysokého napětí pro vyvedení výkonu nových bloků Temelína na Vysočinu a vyvedení výkonu nových uhelných a plynových elektráren v severních Čechách. Ani jeden z projektů ale nezapadá do strategie nové Energetické unie, kde jsou prioritou mezinárodní propojení přenosových sítí a zapojení obnovitelných zdrojů. Nováčkem v seznamech velkých českých záměrů je přečerpávací elektrárna Lipno – Dunaj.

Technicky se sice jedná o obnovitelný zdroj, nicméně jeho realizace by mohla přinést řadu problémů nejen pro životní prostředí na Lipně. Jeho výstavba by znamenala prorazit pod Šumavou 27 km dlouhý tunel o průměru přes 10 metrů. Příjemcem financí pro projekt s rozpočtem až 2 miliardy Euro má být společnost s ručením omezeným Lipno – Aschach, se současným kapitálem 840 000 Kč (3).

Řada států, jako Slovensko, Rakousko nebo Finsko přitom do seznamu zařadily projekty, které umožňují sdružit a společně financovat projekty malých obnovitelných zdrojů. Na Slovensku například jde o pilotní regionální projekty inteligentní energetiky, které umožňují využít místní obnovitelné zdroje (slunce, biomasu), snížit spotřebu a zvýšit energetickou soběstačnost i návrat financí, vynaložených na energie, zpět do místní ekonomiky.

„Česká vláda chce přelít finance z Junckerova balíčku do megalomanských záměrů. Nemůžeme ale čekat, že Evropská komise podpoří pochybné, nerentabilní projekty. Očekávám, že nám Komise řadu projektů neschválí. “ říká Ondřej Pašek z nevládní organizace CEE Bankwatch Network.

„Junckerova komise řeší, jak zároveň zbavit Evropu závislosti na ruském plynu a nastartovat ekonomiku. Členským zemím nabízí peníze na projekty, které splní obě kritéria. To jsou nepochybně úspory energie. Obnovitelné zdroje jsou zase oblastí, kde dnes dochází k překotným inovacím. Pokud chceme dostat investice do České republiky, musí se vláda zaměřit na oblasti, které jsou strategické pro Evropu, ne pro ČEZ.“ dodává Pašek.

(1) Na základě uniklého dokumentu Evropské Komise „Towards a Genuine Energy Union“. Dokument k dispozici na vyžádání.

(2) Seznam projektů: Project list for European Fund for Strategic Investments http://www.eib.org/infocentre/press/releases/all/2014/2014-277-investment-offensive-for-europe-eu-task-forceidentifies-2-000-potential-projects-worth-eur1-3-trillion.htm

(3) Zdroj: Obchodní rejstřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…