Petice občanů České republiky za zachování bezpečné zdravotní péče

20.07.2016 20:55

České zdravotnictví je v ekonomické a personální krizi. Výdaje na zdravotnictví v ČR výrazně zaostávají za většinou vyspělých zemí, a to jak v absolutních částkách, tak při vyjádření podílem na HDP.

Petice občanů České republiky za zachování bezpečné zdravotní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Slušná úroveň české medicíny je dosahována pouze díky obětavé, ale špatně placené práci lékařů, zdravotních sester a dalších zdravotníků. Navíc se tak děje za soustavného porušování zákonů, vyhlášek a dalších právních předpisů.

Zdravotnictví není perpetuum mobile. Současná úroveň zdravotní péče již není za stávajících podmínek nadále udržitelná. Česká lékařská komora dlouhodobě upozorňuje na hrozící kolaps a v současné době už nemůže garantovat bezpečnost pacientů. Vláda bohužel problémy ve zdravotnictví odmítá systematicky řešit.

Pokud vláda nezačne konat, pak se dostupnost, kvalita a bezpečnost zdravotní péče pro pacienty bude dále zhoršovat.

My, níže podepsaní občané České republiky, žádáme, aby vláda ve spolupráci s ČLK neprodleně vypracovala a přijala reálný krizový plán na záchranu českého zdravotnictví, který by garantoval zachování současné úrovně a dostupnosti zdravotní péče!

  1. Žádáme, aby se veřejné výdaje na zdravotnictví zvýšily na úroveň odpovídající průměru vyspělých evropských zemí.
     
  2. Žádáme, aby bylo zastaveno nezákonné překračování limitu přesčasových hodin zdravotníků. Nechceme čekat, až přepracovaný lékař či zdravotní sestra udělá fatální chybu! Řidiči kamionů mají povinné pauzy, proč totéž neplatí u lékařů?
     
  3. Chceme, aby byla zdravotní péče dostupná všem – lidem ve městech i v malých obcích! Nechceme k lékaři či do nemocnice cestovat zbytečně daleko!
     
  4. Nechceme, aby se dále prodlužovaly čekací lhůty na plánované operace a vyšetření!
     
  5. Za své peníze chceme kvalitní zdravotní péči. Žádáme, aby nás lékaři mohli léčit podle svých nejlepších znalostí a v souladu se svým svědomím, nikoli podle toho, co jim dovolí zdravotní pojišťovny.
     
  6. Chceme, aby vzdělávání lékařů a zdravotních sester bylo kvalitní na evropské úrovni, ale nikoliv zbytečně dlouhé a složité! Nechceme, aby byli mladí zdravotníci odrazováni od své profese už na začátku a odcházeli mimo svůj obor či do zahraničí!
     
  7. Přejeme si, aby lékařská komora kontrolovala, zda zdravotnická zařízení mají dostatek kvalifikovaného personálu!
     
  8. Přejeme si, aby se zdravotníci mohli plně věnovat svým pacientům. Nechceme, aby byli zatěžování zbytečnou administrativou!

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…