Pětimilionová pokuta pro Templářské sklepy Čejkovice platí

28.02.2017 11:52

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu pro Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, kterou mu v roce 2011 uložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce za porušení zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví.

Pětimilionová pokuta pro Templářské sklepy Čejkovice platí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Templářské sklepy Čejkovice dostaly pokutu za vícero pochybení - nevedení řádné evidence o původu vinných hroznů,  porušení povinnosti "oznamovat úplné a pravdivé údaje" Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému, uvádění produktů neznámého původu do oběhu, uvádění spotřebitele v omyl, pokud jde o původ produktů, nepředložení evidenčních knih a opakované nesplnění uložených opatření. Vinařské družstvo vyrobilo přes milion litrů vína ročníku 2009 neznámého původu. Vína pak firma na trh uváděla jako jakostní odrůdová nebo odrůdová vína tuzemské provenience.

Nejvyšší správní soud dal nyní za pravdu závěrům Krajského soudu v Brně, že ke správním deliktům došlo.

Podle soudců Nejvyššího správního soudu mají u vína údaje o jednotlivých složkách a jejich původu pro konečného spotřebitele obvykle velký význam.

„Provenience vína čili zeměpisný původ je jedním z nejdůležitějších ukazatelů kvality vína. Údaje o původu tak lze označit za zásadní pro možnost spotřebitele posoudit kvalitu vína a spolu s dalšími (zejm. informacemi o odrůdách, ročnících a cenou) představují klíčové faktory ovlivňující rozhodování spotřebitele při výběru, resp. nákupu vína. Údaj o původu je pro konečného spotřebitele obvykle velmi významnou informací a přispívá k naplnění smyslu právní úpravy v dané oblasti v jeho informativní a ochranné funkci,“ uvedl soudce zpravodaj v dané věci Karel Šimka.

V této souvislosti Nejvyšší správní soud odkázal na svůj dřívější rozsudek (ze dne 22. 11. 2012, č. j. 3 As 50/2012-44) ve kterém se uvádí, že „[k]lamání konečného spotřebitele je třeba vždy vnímat v jeho materiálním smyslu záměny představy (zde o původu vína), a nikoli jen jako porušení formálně zakotvených povinností. (…) Jen takovým způsobem lze totiž zachovávat a chránit dědictví ‚zvláštních vlastností souvisejících se zeměpisným původem vína‘.“

Informace k rozhodnutí ze dne 22. února 2017, sp.zn. 2 As 266/2016, celé zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …