Pětina lidí měla zdravotní potíže z kombinace léků. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra nabízí účinnou pomoc

17.06.2015 12:14

Pětina Češek a Čechů měla někdy v životě zdravotní potíže kvůli nevhodné kombinaci léků. V nějaké podobě se s tím setkala u sebe, blízkých či přátel více jak polovina dotázaných. Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) nabízí už rok účinnou pomoc.

Pětina lidí měla zdravotní potíže z kombinace léků. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra nabízí účinnou pomoc
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Výsledky průzkumu společnosti CompuGroup Medical ČR mezi 511 lidmi zveřejnila v úterý ČTK.

Praktičtí lékaři, kteří se ZP MV ČR komunikují elektronicky, mají už celý rok k dispozici program, jenž kombinace léků hlídá a upozorní na nežádoucí lékové interakce. Díky programu navíc praktický lékař získá ucelený přehled o všech užívaných lécích konkrétního pacienta. Tento unikátní projekt vznikl ve spolupráci právě s CompuGroup Medical ČR. „Údaje o léčivech jsou spolu s preskripcí lékaře propojeny na modul automatické kontroly lékových interakcí, který je v rámci projektu pro pojištěnce ZP MV ČR k dispozici bezplatně. Při předepisování léku je tak lékař okamžitě upozorněn na potenciální nežádoucí lékové interakce,“ uvedl generální ředitel ZP MV ČR Jaromír Gajdáček.

Nebezpečné jsou už čtyři prášky denně

Nebezpečí poškození zdraví přitom může hrozit už při užívání více než čtyř různých druhů léků současně. Mohou znásobovat účinnost druhého léku, případně zvyšovat jeho nežádoucí vedlejší účinky.

Riziko stoupá s každým dalším užívaným medikamentem a při terapii osmi léky současně je závažná interakce takřka jistá. „Nebezpečných osm druhů různých léků užívá téměř 39 000 našich klientů. Téměř 10 000 klientů si vyzvedává z lékárny 20 a více druhů léků,“ dodává ředitelka zdravotnického odboru ZP MV ČR Ivana Cimalová.

Pokud například pacient bere lék na ředění krve a k tomu si vezme lék, který má jako vedlejší účinek také ředění krve, pak se "ředící" účinek znásobí a pacient může například vykrvácet, upozorňují lékaři. Pozor je třeba dávat i na kombinace antibiotik a léků na snížení cholesterolu. Rovněž při kombinaci léků proti bolesti, tzv. analgetik bychom měli být velmi obezřetní, protože tyto léky velmi zatěžují játra. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.