Petr Verosta: Konference o hazardu v Senátu bude doménou extrémistických aktivistů

15.10.2013 10:37

V Senátu se bude konat v úterý 15. 10. 2013 konference na téma „Hazard – sociální dopady a možnosti jeho omezení“. Hodnotu akce však zcela degraduje fakt, že si toto potřebné téma v rámci své kampaně „Bořit a ničit“ vyhradili pro sebe extrémističtí profesionální aktivisté „proti čemukoliv“, kteří jsou v problematice absolutními laiky.

Petr Verosta: Konference o hazardu v Senátu bude doménou extrémistických aktivistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Na této konferenci zástupce Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti poprvé veřejně představí dílčí výsledky první české celopopulační Studie o sociálně patologických dopadech hazardních her na společnost ČR.

Komentáře si však namísto odborníků na problematiku závislostí vyhradili zelení politici a kontroverzní profesionální aktivisté, kteří jsou v problematice naprostými laiky, mění v médiích často své přístupy a publikují smyšlená data a informace. Nespolupracují s odbornou veřejností a jejich extrémistické návrhy řešení hrubě odporují cílům národní protidrogové politiky a strategiím Světové zdravotnické organizace.

Tito lidé se úzkostlivě vyhýbají veřejné odborné diskusi všech dotčených subjektů a na své názorové oponenty z řad odborníků a komunálních politiků objednávají účelové antikampaně, články a reportáže, nebo vyhrožují územním samosprávám, že pokud nebudou hazard zakazovat, budou nařčeni z korupce.

Prosazují zejména prohibitivní řešení, které odborníci hodnotí jako neúčinné, a naivně jej odůvodňují tím, že z hazardních automatů na rozdíl od alkoholu a drog nikdy nevzešla hudba nebo divadlo, predikují, že po prohibici půjdou gambleři domů a přestanou hrát, a těm, kteří hrát nepřestanou, doporučují hrát „ruskou ruletu“ (způsob sebevraždy).

Podobné akce v tak významné instituci, jako je Senát, jsou přínosem pro politiky, odborníky a veřejnost. A je proto zklamáním, že v této konferenci zazní jen smyšlenky od laiků, jejichž cílem není závažný problém řešit, ale pouze se zviditelnit.

PhDr. Petr Verosta
Český institut pro výzkum závislostí (CIAR)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…