Pietního aktu v Ležákách se zúčastní i prezident

22.05.2014 13:55

Jako každý rok si lidé i letos v červnu budou v Ležákách připomínat 72 let od vyhlazení obce, kterou nacisté vypálili a srovnali se zemí. V neděli 22. června se pietního aktu zúčastní i prezident České republiky Miloš Zeman. Na tryzně uctí památku obětí nacismu a pronese hlavní projev.

Pietního aktu v Ležákách se zúčastní i prezident
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Dozvěděl jsem se, že spolu s dalšími významnými činiteli vystoupí na pietním aktu v Ležákách s hlavním projevem prezident Miloš Zeman,“ řekl po setkání s předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milanem Štěchem hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Jsem rád, že před plánovanou návštěvou kraje našel prezident čas na tuto významnou vzpomínkovou akci a zavítá do Ležáků,“ dodal hejtman.

Obyvatele Ležáků nacisté popravili nebo odvezli do koncentračních táborů. Odvetu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha tehdy až na dvě malé děti nikdo nepřežil. Tyto tragické události si každý rok na místě, kde osada stála, připomínají stovky lidí. Ležáky v minulosti navštívili i tehdejší prezidenti Václav Havel (v roce 1992) a Václav Klaus (2005). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…