Pilotní projekt Probační dům pokračuje

20.03.2016 13:29

Probační a mediační služba pokračuje ve spolupráci s občanským sdružením Nová šance a Vězeňskou službou ČR v pilotním projektu Probační dům. Probační dům tvoří mezistupeň mezi vězením a absolutní svobodou a dává šanci odsouzeným, kteří se bezprostředně po výkonu trestu odnětí svobody nemají kam vrátit.

Pilotní projekt Probační dům pokračuje
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Pilotní projekt Probační dům čerpá inspiraci z Norska, kde zařízení tohoto typu fungují již mnoho let. Jsou určena odsouzeným, kteří se po výkonu trestu odnětí svobody nemají kam vrátit, a zajišťují jim ubytování, stravu, ošacení a podmínky pro osobní hygienu, ale i duchovní služby, psychosociální trénink, pomoc při nácviku pracovních návyků a dovedností, podporu při získávání kvalifikace, rekvalifikace a zaměstnání.

Do projektu se odsouzení pečlivě vybraní Vězeňskou službou hlásí dobrovolně, čímž se zavazují k dodržování pravidel a podmínek Probačního domu, mezi něž patří povinnost podrobit se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu a omamných látek, podílet se finančně na úhradě nákladů spojených s ubytováním, ale i zákaz kouření, zákaz užití jakéhokoli fyzického násilí, zákaz vlastnit, přechovávat a užívat jakoukoliv zbraň a povinnost plnit individuální plán.

Prozatím jediný Probační dům v České republice provozuje občanské sdružení Nová šance v Ostravě – Koblově. Do projektu již bylo zařazeno pět klientů Probační a mediační služby. Šanci na zařazení do projektu mají odsouzení až do konce května letošního roku, ve věznicích proto probíhá intenzivní osvětová činnost, na níž spolupracují Probační a mediační služba, Vězeňská služba i občanské sdružení Nová šance.  Například ve čtvrtek 3. března uskutečnila pracovnice PMS Mgr. Hana Ramseidlová ve věznici Rýnovice přednášku na téma Probační dům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…